Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler svenskar känner sig otrygga: "Stor skillnad mellan kvinnor och män"

Allt fler svenskar drar sig för att vistas i sitt bostadsområde under kvällstid.
Dessutom ökar oron för att utsättas för överfall och misshandel.
– Vi ser tydligt att oron för brott ökar, säger Emelie Hambrook, utredare på Brottsförebyggande rådet ( Brå).

– Otryggheten för att vistas ute ensam i sitt eget bostadsområde på kvällstid har ökat. Vi ser även att oron för att bli utsatt för överfall eller misshandel ökar påtagligt mycket, säger Emelie Hambrook

Det är den årliga Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som Brottsförebyggande rådet presenterat under tisdagen som visar på en ökad otrygghet i landet.

– Vi har även sett att oron för brottsligheten i samhället har ökat markant. Det är ännu för tidigt att säga om otryggheten för brott är en trend eller om det rör sig om en tillfällig avvikelse.

Stor skillnad

Rapporten visar på stora skillnader i otrygghet mellan män och kvinnor. Det är 31 procent av kvinnorna som känner sig ganska eller mycket otrygga eller att de på grund av otrygghet låter bli att gå ut. När det gäller männen är det motsvarande 9 procent som känner likadant.

– Kvinnorna är betydligt mer oroliga. En man som är ute på krogen och utsätts för misshandel kanske repar sig snabbare från utsattheten än en kvinna som råkar ut för ett sexualbrott.

Förtroendet för rättsväsendet fortsätter enligt undersökningen att vara ganska stabilt. Det är 61 procent av befolkningen som har stort förtroende för rättsväsendet och polisen.