Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsfestival i Köping

Lokala band, dansgrupper, talangfulla tävlande och ett och annat dragplåster intar scenen på hökartorget i Köping när Ungdomsfestivalen i helgen gör sitt elfte år.

Annons

-Vi vill ha så mycket aktiviteter som möjligt. Tanken är att det ska finnas något att göra hela tiden och att området ska vara levande, säger Lina Ekdahl från Kultur och Fritid, som tillsammans med Svenska Kyrkan arrangerar festivalen.

-Vi är en non-profit festival, det vill säga, vi gör inga pengar på den. Vi lägger in pengar från organisationerna men framför allt är vi beroende av våra sponsorer. Vi styr programmet efter de förutsättningar vi har och har ungdomar till hjälp med att välja aktiviteter och artister, säger Patrik Filipsson, som är ungdomspastor i Svenska Kyrkan.

Ett trettiotal ungdomar hjälper till och arbetar under festivalen. Arbetsuppgifterna består främst i att jobba i caféet på området, hjälpa till att städa, vara värd för olika aktiviteter och vara konferencier och mingelfotograf.

-Det är jätteviktigt att ungdomar får vara med och planera och lära sig arrangera. Det är lärorikt och de får träna sig i att ta ansvar. För en lyckad festival är det viktigt att lyssna på deras önskemål, de är en otrolig resurs, säger Tobias.

Festivalen inleds på fredag klockan tio och det är de allra yngsta som står för det inledande numret. En teatergrupp bestående av femåringar från förskolan är först ut. Under dagen följer sedan ett späckat schema med lokala band, dragplåstret Broken Door och en mängd olika aktiviteter på området.

-När man jobbar med ungdomar är det väldigt roligt att få erbjuda lokala band och dansare en riktig scen med ljudtekniker och ljus, säger Lina.

-Nytt för i år en ung trollkarl och en matlagningstävling där ungdomar får tävla tillsammans med lokala profiler i matlagning med grilltema, säger Tobias Back från Kultur och Fritid.

-Vi har även ungdomsbikten där ungdomar får gå in i ett utedass och tycka till om hur det är att vara ung här i kommunen. Allting filmas och materialet ska användas av ungdomsfullmäktige för att spinna vidare och förbättra för ungdomar, fortsätter Tobias.

Festivalens främsta roll är att vara ett alternativ till Köpingsfesten.

-Det utbud som fanns för ungdomar på stadsfestivalen kostade pengar. Vi ville starta en motpol där man kan ha roligt på ungdomars vis. Området är inhägnat och vi har vakter så det är garanterat drogfritt, säger Patrik, och kommenterar att de aldrig haft några problem på den fronten.

Festivalen fortsätter på lördagen med barnfestival, talangjakt, fler band och det hela avslutas med, ett på ungdomarnas begäran, gigantisk skumdisco.

Mer läsning

Annons