Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta vara på vårens primörer

Nu börjar det grönska i butikernas grönsaksdiskar.
Året-runt-primörer från svenska växthus får nu samsas med kusinerna från Sydeuropa.
Här är några fina recept med färsk sparris, morötter, rödbetor, knipplök , vitlök och andra vårprimörer.

Annons

Läcker entrérätt - gratinerade tomater med vitlök

Hälsa gästerna välkomna med en lättlagad och läcker entrérätt med tomater, vitlök, persilja och ströbröd.

4 portioner:

12 cocktailtomater

örtsalt

1½ msk ströbröd

1½ msk persilja

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Halvera tomaterna på "bredden" och strö över lite örtsalt. Blanda resten av ingredienserna och fördela på tomathalvorna. Placera dem i en ugnssäker form eller på en plåt och gratinera i 5-10 minuter i 175ºC. Servera tomaterna ljumma.

Rökt makrill med primörgurka

Fyra portioner:

600 gram rökt makrillfilé

8 stycken primörgurkor

En halv chilifrukt

2 stycken knipplök

En citron

50 gram smör

Ett knippe dill

Dela gurkor. Finhacka chili. Skär det gröna på knipplök i fina ringar. Skär det vita i halvmånar. Smält smör. Lägg ner gurkan och värm den i smöret. Tillsätt chili och lök. Pressa i citron. Värm makrill lätt i microvågsugn. Lägg upp gurkan. Skeda över smöret. Garnera med dill.

Smörstekt aborrfilé med primörer

600 g byxad abborrefilé

100 g Nicoise Oliver

8 st gröna sparrisar

1 knippe med knippemorötter

3 st svartrötter

1 ask sockersnapsar

50 g riven parmesan

olivolja

2.5 dl kalvbuljong

Färskpotatis

Fyra portioner

Förbered alla pimörer. Koka dem i saltat vatten al dente.. Mjöla och smörstek aborrefiléerna, lyft och håll varmt. Stek primörerna, tillsätt kalvbuljongen. Reducera till bra konsistens. Avsluta med parmesan, oliver, salt och peppar. Servera med nykokt färskpotatis.

Bakade primörbetor med ansjovissmör

8 stycken knipprödbetor

4 stycken majrovor

12 stycken knippmorötter

4 stycken knipplökar

2 msk matolja

100 gram smör

En burkrensade ansjovisfiléer

Persilja

Flingsalt

Fyra portioner:

Sätt ugnen på 175°C. Borsta alla rotsaker noggrant. Dela stora så de får ungefär samma storlek. Lägg i en ugnsfast form. Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen cirka 40 minuter.Vispa undet tiden smöret vitt med elvisp. Tillsätt anjovis och fortsätt vispa.Tag ut rotsakerna. Klicka över anjovissmöret och låt det sakta smälta. Salta. Garnera med hackad persilja.

Nässelsoppa

Vårens första primör är nässlan. En delikatare grönsak att laga soppa på är svårt att tänka sig. Så alldeles i början av våren gör du klokt i att ge dig ut och plocka korgen full. En bra idé är att också vara utrustad med handskar och sax. Och så ska bara de spädaste bladen plockas.

1½ liter fina små späda nässlor

2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong

3 msk smör/margarin

3 msk vetemjöl

1 knippa gräslök

1 krm hel anis

1 krm hel fänkål

1 ägg per person till serveringen

Fyra portioner:

Rensa nässlorna från vissna blad och gräs och skölj dem i flera vatten. Du får antagligen några sandkorn i botten på soppan i alla fall. Det hör till.

Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och lägg i nässlorna. När vattnet åter kokar upp tar du tid. Exakt 12 minuter ska nässlorna koka. Häll dem i ett durkslag och spara kokvattnet.

Knyt in anis och fänkål i en kryddpåse.

Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda ner vetemjölet och rör om väl. Späd med kokvattnet lite i taget. Vispa ordentligt så att du slipper klumpar. Lägg i kryddpåsen och buljongtärningarna och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp kryddpåsen och smaka av med lite peppar.

Medan soppan kokar kör du nässlorna till grovt mos i matberedare eller hackar dem på gammaldags vis med kniv. Finhacka gräslöken.

Häll nässlorna i kastrullen. Sjud i 5 minuter. Till sist lägger du i gräslöken och stämmer av kryddningen.

Servera med ett förlorat ägg i varje tallrik. Är du inte bra på förlorade ägg kan du hårdkoka och halvera dem i stället.

Mer läsning

Annons