Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot inbrott

Varje år utsätts tusentals bostäder i landet för inbrott. Och sommaren, då många lämnar sina bostäder för att fira semester, är den mest inbrottsdrabbade årstiden. Men det går att göra det svårare för tjuven på många sätt.

Annons

Polisen, som är den myndighet som har störst erfarenhet på det här området, ger på sin hemsida råd och tips om hur man ska göra för att göra sin bostad tryggare och säkrare och därigenom förhoppningsvis slippa få besök av tjuvar.

Polisen konstaterar bland annat att den tekniska säkerheten är viktig. Man ska se till att ha bra lås på såväl dörrar som fönster. Det är också bra att ha säkerhetsdörr eller gallergrind och det är aldrig fel att ha ett inbrottslarm.

Ett effektivt sätt att hålla tjuven borta är att låta bostaden se bebodd ut. Det kan ske genom att ha timer på lampor så att de tänds och släcks vid olika tidpunkter på dygnet. Likaså är det bra att ha en timer på radion så att den går igång med ojämna mellanrum.

Vidare är det bra att vidarekoppla telefonen. Man ska definitivt inte tala in på telefonsvararen att man är bortrest.

Det kanske allra viktigaste för den som lämnar sin bostad under en längre tid är att meddela detta för grannarna. På många platser finns det en väl fungerande grannsamverkan.

Grannarna kan bland annat hjälpa till med att ta in posten och klippa gräset. En överfull postlåda och en oklippt gräsmatta ger en tydlig signal till tjuven att ingen är hemma.

Under våren har en nationell plan för grannsamverkan utarbetats. Planen gäller i första hand bostäder, men kan också komma att omfatta till exempel bilar och båtar.

Den nationella grannsamverkansgrupp som bildats har kommissarie Rolf Söderberg, brottsförebyggande samordnare vid polisen i Västmanland, som ordförande.

- Tanken är att vi ska kvalitetssäkra och sprida konceptet grannsamverkan över hela landet så att man arbetar på ett likartat sätt överallt. I dag finns grannsamverkan på många orter men man arbetar olika och inte alltid helt efter regelboken, säger Rolf Söderberg i ett pressmeddelande.

Grannsamverkan bygger i huvudsak på tre enkla åtgärder.

• Stöd till varandra genom tillsyn och iakttagelser.

• Översyn av lås och andra säkerhetsdetaljer.

• Märkning av tillhörigheter som kan vara attraktiva för tjuven.

- Bostadsinbrott är ofta svårutredda. Dels sker inbrotten när ägaren inte är hemma och inbrottet upptäcks därför sent. Ofta finns inga vittnen och det kan vara svårt att hitta spår som kan leda till en gärningsman, säger Rolf Söderberg.

Och fortsätter:

- Med grannsamverkan kan omgivningen bli mer uppmärksam och lägga märke till bilar och personer och ge signalement vilket kan leda till att gärningsmannen kan gripas. Med bra lås kanske tjuven avstårfrån sina planer och med märkning blir godset svårare att sälja och lättare att spåra och återfå.

En annan effekt är, enligt Rolf Söderberg, att man blir mer uppmärksam även på andra saker vilket exempelvis kan leda till minskad skadegörelse.

- Dessutom ökar samhörigheten och trivseln i området vilket gör att även tryggheten ökar, säger Rolf Söderberg.

Annons