Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V tappar majoriteti Arbogas fullmäktige

Artikel 23 av 45
Val 2010
Visa alla artiklar

När samtliga distrikt är räknade har Socialdemokraterna tappat två mandat. Det gör att partiet inte kan få egen majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Omsorgspartiet.
- Vi är naturligtvis besvikna, säger Olle Ytterberg, kommunalråd i Arboga.

Annons

I fyra års tid har Socialdemokraterna suttit vid makten i Arboga tillsammans med Vänsterpartiet. När alla rösterna var räknade var Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Omsorgspartiet ett ynka mandat från majoritet. Nu kommer partierna behöva samarbeta med antingen Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna (båda med två mandat) för att få majoritet. Ett samarbete med Sverigedemokraterna blir dock inte aktuellt enligt Olle Ytterberg.

- Det är bekymmersamt att de kommit in i kommunfullmäktige. Ett samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet, säger Olle Ytterberg.

Valets stora vinnare i Arboga var moderaterna som med sina 21,1 procent nådde nio mandat. Tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet utgör man den borgerliga alliansen. Tillsammans har partierna 17 mandat. För att ha majoritet krävs 21 mandat.

- Om vi samarbetar med Miljöpartiet får vi en situation där vi har 19 mandat tillsammans och vänsterkartellen 20 mandat. Samtidigt som Sverigedemokraterna då har två mandat, säger Mats Öhgren från Moderaterna.

Hur ställer ni er till att samtala med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna?

- Vi ställer oss väldigt positiva till samtal med Miljöpartiet men väldigt tveksamma till att samtala med Sverigedemokraterna.

Utesluter ni alltså ett samarbete med Sverigedemokraterna?

- Ja.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons