Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärlor på landsbygden

Förutom ett annorlunda sortiment och inspirerande miljö har gårdsbutikerna i regionen ett antal gemensamma nämnare – de är alla drivna av eldsjälar som förverkligar sina drömmar med sitt entreprenörskap.

Annons
Syskonen Anita och Pelle Stray, Wilma & Morris.

Gamla Bro skolan på Bruksvägen i Kolsva är en rymlig och ljus byggnad. Sedan två år tillbaka är bottenvåningen fylld med overaller, mössor, fleecejackor och regnkläder. Här huserar det Kolsvabaserade företaget Wilma Morris och säljer både sina egna välkända mössor och ett stort urval av barnkläder från kända märken och den egna kollektionen.

Engagemang– Förutom fleece som vi köper in från ett familjeföretag i Italien, tillverkas alla våra material i Sverige, det är vi unika med. Genom att vi är både producent och jobbar mot slutkund har vi kontroll över hela processen. Då kan vi sälja våra produkter med gott samvete, säger Anita.

Anita gör själv alla första prover. Tillverkningen sker sedan på en fabrik i Lettland. Pelle och Anita har flera gånger varit och hälsat på i Riga.

– Vi har väldigt bra kontakt och kommunikation med fabriken, det är en trygghet.

Wilma Morris leder sin tillverkning efter ledorden kvalitet, passform och funktion. Den sociala och politiska medvetenheten är central för Anita och Pelle och de har ett utpräglat miljötänk och månar om sociala rättvisor.

– Vi vill ha transparens i företaget och jobbar med open source. Vi vill sälja en produkt som kunden direkt vet var den kommer ifrån, säger Pelle.

När Anita och Pelle får frågan om vad som varit svårt eller motigt under resans gång blir svaret entydigt.

– Det är svårt att vara liten, säger Pelle.

De framhåller samtidigt att det är viktigt att få växa långsamt. Ideologi och ekonomi ska vara i samklang och det får ta tid att utvecklas.

Drivkraft tillsammansOm man rattar bilen sydost mot Arboga och åker mot Hjälmarekanal hittas bland vidsträckta fält Wallby Gård. Här driver Eva och Johan Ehlin med familj en gårdsbutik samt hotell och café. Wallby Gård har ett varierat sortiment av kvalitetsvaror inom inredning och mode.

– Vi har ett brett spann kläder till dam och herr, gör du dig besväret att åka ut till oss måste vi erbjuda något som inte finns på Stora gatan, säger Eva.

– För att kunna vara ärlig i sitt sälj måste man tycka om och tro på sina produkter, säger Eva.

På Wallby Gård är kvalitet viktigare än trender och på klädhängarna finns bland annat Marlboro, Designwerket och Day. Här finns klassiska kläder i preppystil, handgjorda australiensiska boots och Pendeltonfiltar i en salig men charmig blandning.

För Eva blir drivandet av butiken och gårdens övriga näringar en livsstil och ett intresse.

– Företaget är en familjeangelägenhet och alla är med och blir involverade på olika sätt. För oss är det viktigt att alla är med, drivkraften växer när man är tillsammans.

Som lantbrukare vill Eva och Johan ha flera verksamheter att vila på och de ser butik och hotell som ett sätt att öppna upp gården och använda dess fulla potential.

”Det här är något annat”Den som inte hittar vad den söker hos Eva i Wallby kan mycket väl bli tipsad att fortsätta E20 mot Kungsör och hitta ut till Maria Söderberg, som driver sin gårdsbutik Johannesbergs Mode. I en utbyggd fristående stuga på gården har Maria ett urval märkeskläder. Hennes kundkrets är bred men består till största delen av kvinnor 40+.

– Det här är något annat än en vanlig klädbutik i centrum. Det är ett helt koncept där det sociala är viktigt, säger Maria som ofta ordnar tjejträffar och fester där gästerna beställer mat och sedan får gå loss och shoppa i butiken.

Två gånger per år satsar Maria lite extra på att synas och erbjuda sina kunder något utöver det vanliga. Då anordnar hon modevisning och visar kläder, skor och accessoarer från sin butik för ungefär 150 personer.

– Det är otroligt mycket jobb att packa ner butiken och fixa och trixa med en hel visning. Men det är väldigt roligt och det ger tillbaka, säger Maria.

Wilma Morris, Wallby Gård och Johannesbergs Mode har vitt skilda koncept men har ändå mycket gemensamt. Trots olika storlek, omsättning och sortiment möts man på dessa tre gårdsbutiker av ett brinnande intresse, personligt engagemang och kreativt företagande.

Läs hela artikeln i bilagan som kommer med tidningen 23 mars

Eva Ehlin, Wallby Gård.
Maria Söderberg, Johannesbergs mode.

Mer läsning

Annons