Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vilka som ska styra Arboga

Artikel 29 av 45
Val 2010
Visa alla artiklar

I fyra års tid har Socialdemokraterna suttit vid makten tillsammans med Vänsterpartiet. När alla rösterna hade räknats under valnatten var partiet tillsammans med Vänsterpartiet och Omsorgspartiet ett ynka mandat från att få majoritet tillsammans.

Annons

Läget är just nu oklart i Arboga efter söndagens val. Både Socialdemokraterna och Omsorgspartiet tappade två mandat och har i dagsläget bara 20 mandat tillsammans med Vänsterpartiet, vilket inte räcker för att få majoritet.

– Vi är naturligtvis besvikna, säger Olle Ytterberg efter valresultatet.

Nu kommer de tre samarbetspartierna i Arboga behöva samarbeta med antingen Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna (båda med två mandat) för att få majoritet. Ett samarbete med Sverigedemokraterna blir dock inte aktuellt enligt Olle Ytterberg.

– Det är bekymmersamt att de kommit in i kommunfullmäktige. Ett samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet, säger han.

Miljöpartiet har två mandat. Kommer ni att inleda en kontakt med partiet för att få majoritet tillsammans med ett parti till?

– Jag kan säga så här att vi för inga förhandlingar i media om det. Min inställning är att försöka få till ett stabilt styre i Arboga som kan fatta beslut. Det är något som alla strävar efter. Att ha minoritetsstyre är väldigt krävande.

Olle Ytterberg hoppas nu också in i det sista att det slutgiltiga valresultatet som kommer i morgon ska ge partiet ytterligare ett mandat.

– Vi är närmast att få ett mandat till, säger han.

Valets stora vinnare i Arboga är moderaterna som med sina 21,1 procent nådde nio mandat.

Tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet utgör partiet den borgerliga alliansen i Arboga. De fyra partierna har tillsammans 17 mandat. För att ha majoritet krävs 21 mandat.

– Om vi samarbetar med Miljöpartiet får vi en situation där vi har 19 mandat tillsammans och vänsterkartellen 20 mandat. Samtidigt som Sverigedemokraterna då har två mandat, säger Mats Öhgren, Moderaternas förstanamn i Arboga.

Hur ställer ni er till att samtala med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna?

– Vi ställer oss väldigt positiva till samtal med Miljöpartiet men väldigt tveksamma till att samtala med Sverigedemokraterna.

Utesluter ni därmed ett samarbete med partiet?

– Ja.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons