Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik som balsam

Eller är jag helt fel ute? För visst är det väl så att balsam är något som lindrar och ger lite hopp om framtiden.

Annons

När nu vintern håller oss i hårt grepp, och påsken inte infinner sig förr än dess att fotbollsallsvenskan dragit igång, är det tur att det finns musik.

Hela Sveriges befolkning verkar gå ”all in” på lördagarna och bänkar sig framför TV:n.

MELODIFESTIVALEN!!

Tjo hej. Och jag blir lika förundrad varje gång.

Hur står man ut? Att låtarna är som de är kan jag väl ha överseende med, men måste det alltid vara någon sorts humor som förlänger pinan (och tiden) i programmet?

Inte ens åttaåringen hemma drar på smilbanden. Trots att hans mor tydligt deklarerar att skämten är på hans nivå. Dessutom är det ju för hans skull vi tittar. Skulle aldrig erkänna något annat.

Men var det bättre förr då? Ja. Definitivt.

Går det att bevisas?

Nja, smaken är ju som baken, men vi har trots allt en förkärlek för nostalgi.

Och om vi pratar riktig musik, så är det ju bara att se på nöjesteatrarna. Det som folk åker långa bussresor för att se är ju gamla beprövade musikaler som Cats, JC Superstar, Mamma Mia (inte så gammal, men låtarna dammar i alla fall) Vita hästen (?) HAIR, Grease och så vidare.

Själv var jag helt nyligen i Stockholm och såg Leva Livet. En musikal byggd på en massa låtar från 80-talet som jag trodde att jag hade förträngt. Men när första takterna på Blinkar Blå ljuder, infinner sig ett fånigt leende i ansiktet och tankarna på Eldorado och Kjell Alinge väcker åter minnen till livs.

Omedvetet nynnade jag med i låtarna och stampade takten på uppmaning av ensemblen.

Så det blev en kväll helt i nostalgins tecken.

Fast om någon hade sagt på 80-talet att jag skulle sitta och njuta av DiLeva, Strömstedt och Gessle vid mogen ålder, då hade ett nackskott varit väldigt nära.

Med detta ville jag bara bevisa att levande musik är det balsam vi alla behöver. Tycker du att vintern är för jobbig, så ta dig ut på något evenemang i din stad. Visst kostar det någon krona. Och du får kanske sitta nära någon okänd person. Men den värmen är väl det som skall till för att vi ska tina upp några grader.

Vem vinner då den svenska uttagningen? Tja, får folket bestämma så blir det väl Carola som vanligt. Men om det är Bert som ska ha sista ordet så återuppstår Vikingarna.

Och sonen (den yngre alltså) sätter alla slantarna på Erik Saade.

Och om jag får bestämma?. Då vinner ÖSK!

Pär-Erik Modigh

Annons