Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Viborg sitterpå Obamas skräck

Bakom dörren till ett anspråkslöst skyddsrum i Solna rusar datatrafik som får världens mäktigaste att rysa. Köpingsbon Mikael Viborgs webbhotell är navet i Wikileaks dokumentspridning. Media beskriver honom som nyckelperson i Vita Husets värsta mardröm.

Annons

I Solna befinner sig webbhotellet PRQ:s servrar med den hett omdebatterade sajten Wikileaks, som nyligen publicerade 90 000 sidor hemliga dokument från Afghanistankriget. I Solna fungerar Wikleaks under svensk grundlag.

Det är inte första gången Mikael Viborg dyker upp i stora sammanhang. För fyra år sedan blev han utsatt för polisrazzia i sin lägenhet på Marieberg i Köping i samband med Pirate Bay-affären.

Där figurerade han som juridisk rådgivare för den omtalade fildelningssajten. Han gick fri efter polisförhör.

2010 spelar Mikael återigen en viktig roll i ett internationellt känsligt sammanhang. Bbl/AT ringer upp honom för en intervju.

Vilken är din roll i PRQ och Wikileaks?

– Jag är ägare och styrelseledamot i webbhotellet PRQ. Wikileaks är en av våra kunder och våra servrar sprider den datatrafik de publicerar.

Hur ser du på det material som publiceras?

– Vi har inte kontroll över vad som publiceras av våra kunder, det gäller även Wikileaks.

Personligen tycker jag att det är viktigt att den här typen av information kommer ut till allmänheten så att vi får veta vad som händer nere i krigszonerna.

Läs mer i tisdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

Mer läsning

Annons