Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskifte i landstingetgör Högström besviken

Artikel 24 av 45
Val 2010
Visa alla artiklar

Det blir maktskifte i landstinget. Det stod klart sent i natt, när landstingsvalet var färdigräknat.

Annons
Tomas Högström.

De rödgröna, där miljöpartiet numera ingår, ser ut att få 40 av landstingsfullmäktiges 77 mandat. Det innebär alltså en egen majoritet. Den borgerliga alliansen får 33 och Sverigedemokraterna fyra platser.

Miljöpartiet valde efter förra valet att samarbeta med de borgerliga i landstinget, men har nu alltså bytt sida. Det innebär med andra ord att de borgerliga får lämna ifrån sig makten i landstingsfullmäktige.

Tomas Högström (M), ordförande i landstingsstyrelsen, är besviken över att allianspartierna förlorat makten i landstinget.

– Det tog 83 år att fälla socialdemokraterna förra gången. Vi får se hur lång tid det tar till nästa gång, säger han.

Han menar att orsaken till valförlusten dels var att socialdemokraterna gjorde ett bra val lokalt i kommuner och landsting i Västmanland, dels att Sjukvårdspartiet åkte ut. Också vi moderater gjorde ett bra landstingsval men våra allianskamrater tappade, säger han.

Politiska orsaker, som han menar kan ha inverkat, är att det skett en jobbig omställning på flera håll och att finanskrisen inneburit effektivitetskrav.

– Vi har också investerat i en ny sjukhusbyggnad, nytt rättspsyk i Sala med mera det ska snart invigas, men då får någon annan klippa banden, säger han.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons