Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt vanligare attrösta på olika partier

Artikel 31 av 45
Val 2010
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna åkte på århundradets valförlust i riksdagen. Men rutschkanan drabbade inte Socialdemokraterna i Köping, där man höll ställningarna.

Annons

Köpings Socialdemokrater tycks ha ett grundmurat förtroende i väljarnas ögon. I riksdagsvalet röstade 41 procent av Köpingsborna med Socialdemokraterna. När det sedan kom till kommunfullmäktigeval lade hela 45,3 procent sin röst på partiet. Det är rejält på tvärs mot rikssiffrorna, där S fick katastrofala 30,9 procent i riksdagsvalet.

Den tid tycks vara förbi då väljarna plockade åt sig valsedlar från samma parti i det tre valen. Det ökande ”partihoppandet” kan öka nervositeten bland lokala politiker.

Med 6 928 röster i kommunvalet övertrumfade S i Köping röstetalet från 2006 med 403 röster. Sett ”till procenten” tappade Socialdemokraterna i Köping ändå en tiondels procent. Skälet är att valdeltagandet ökade med 778 personer.

Värre är situationen för S i Kungsör och Arboga där man tappar två mandat vardera. Där Köping har en obruten tradition med S-styre sedan 1934 har partivännerna i Kungsör och Arboga vant sig vid att leva på marginalen.

Men den mest uppseendeväckande störtdykningen i regionen drabbade Centerpartiet i Kungsör, vilket utreds mer i detalj på sidan 6.

Centerpartiet har haft en historisk stark ställning i Kungsör, tack vare en genuint engagerande partigruppering. Det tycks nu som om förtroendet eroderat rejält. Kanske har man tröttnat på det lokala insändartjafset mellan Centerpartiet och Moderaterna – som resulterat i att C går ärenden med S, medan moderpartiet i riksdagen sitter vid borgerligt bord.

Att Kungsörs borgerliga majoritet och ett maktskifte förhindras av dålig personkemi mellan C- och M-företrädare har varit svårt att smälta för många. Katalysator den här gången kan ha varit när Folkpartiet apterade valbomben att tjänstemännen i kommunen borde tvingas söka om sina tjänster. Olika missnöjen kanaliserades i en riktning och slussportarna öppnades. Det fanns en lokal fråga att byta fot med.

Folkpartiet är inget parti för hjärtklena. Här kan det skifta rejält. I Kungsör var det raketen som steg från 8,2 till 17,7 procent. I Arboga ökade man till 10,4 och i Köping blev det en tiondels ökning till 5,3 procent.

Om ambitionen är att hitta det av KAK-regionens 27 valdistrikt som är mest likt riksdagsvalet så går man bet.

Vårdslöst uttryckt finns ingen likhet mellan vår region och landet i övrigt. Landet som helhet är mycket borgerligare än de röstande invånarna i Västra Mälardalen, i synnerhet om man ser till kommunvalet.

I riksdagsvalet fick Moderaterna 30 procent. I vår region måste man ner på villadistrikt för att ens komma i närheten av den siffran. Längst nådde Moderaterna i Köpingsdistriktet Elund-Ållesta där man fick 28,8 procent i valet till kommunen. Närmast därefter kom Götlunda-Medåker med 26,1 procent.

Rödaste valdistriktet i Köping och i regionen är som vanligt Nygård-Skogsbrynet där S fick hela 63,6 procent och V 8,7 procent. De borgerliga är ytterst svaga i distriktet, regionens enda med 100 procent flerbostadshus.

Socialdemokraternas sämsta distrikt i regionen var Torpa-Malmberga i Kungsör med 26,4 procent.

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i alla tre Västra Mälardalskommunerna. I Skogsborgsdistriktet i Köping röstade hela 8,7 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet mot 6,9 i kommunvalet. Över huvud taget tyder siffrorna från de tre kommunerna på att fler ”tar ut svängarna” i de olika valen. Man röster inte lika till kommun, landsting och riksdag. För Sverigedemokraterna innebar det förmodligen en Jimmie Åkessoneffekten på riksplanet, eftersom de lokala förmågorna ännu är helt okända.

I Arboga kommun röstade 6 procent på SD i riksdagsvalet, men 4,0 i kommunvalet. I Kungsör var skillnaden ännu större: 7,1 i riksdagsvalet och 4,0 procent i kommunvalet.

Moderaterna gick framåt i alla tre kommunerna. Mest i Arboga med hela 3,8 procentenheter till 21,1 procent och två extra ledamöter. I Kungsör hamnade man på 21,7 och i Köping på 19,1 procent.

Lokala partier gör framsteg runt om i landet. I Arboga tappade Omsorgspartiet två tredjedelar av väljarna och hamnade på blott 2,7 procent. Förmodligen för att många glömt vad partiet står för.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons