Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla barn har självklart rätt till stöd

Annons

Replik till insändare om special- och talpedagoger "Spara inte på barnen", Bbl/AT den 18 februari.

Till er som har skrivit om special- och talpedagoger vill jag förklara vad beslutet innebär. Alla barn och elever har självklart rätt till det stöd som de behöver. Därför är det viktigt att poängtera att barn och unga i Arbogas förskolor och skolor fortsättningsvis också erbjuds talpedagogsstöd. Det som förändras är hur de nu får stöd.

Inom förskolan och skolan fortsätter vi att arbeta med att öka kompetensen inom tal- och språkstörning för att kunna hjälpa barn och elever.

Bakgrunden är att det råder reduceringskrav inom kommunens verksamheter. Barn- och utbildningsnämndens ambition är att behålla lärartätheten och personal. Därför beslutades att special- och talpedagoger får andra uppdrag inom verksamheterna.

De barn som är i behov av talpedagogsstöd kommer nu istället att fortsättningsvis erbjudas det genom Logopedmottagningen i Västerås eller på barnavårdscentralen i Arboga.

Inom förskolan och skolan fortsätter vi att arbeta med att öka kompetensen inom tal- och språkstörning för att kunna hjälpa barn och elever. Talpedagogen finns som stöd i det arbetet på olika sätt, bland annat genom utbildning av pedagogerna. Pedagogerna i förskolan får också handledning via Logopedmottagningen.

I skolan kommer stödinsatskompetensen att breddas till fler lärare, pedagoger och speciallärare eftersom mycket av insatserna görs i klassrummet. Lärare fortbildas i hur de kan skapa ett tillgängligt lärande för alla elever i klassrummen.

Kommunens special- och talpedagoger har gjort ett bra arbete och det är givetvis beklagligt att vi inte, på grund av den ekonomiska situationen, har möjlighet att arbeta såsom tidigare. Deras kompetens kommer att finnas kvar i verksamheten. Vi ser också att den här lösningen ger alla barn och unga möjligheten att få stöd.

Hans Ivarsson (C)

ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Arboga kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel