Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexander Savander (SD) om kritiken mot hans agerande på kommunfullmäktige: SD tar religiös extremism på allvar

Jag vill börja med att tacka Molander för att hon skriver sin åsikt om mig i VLT så jag får chansen att förmedla till läsarna en annan sida av kommunfullmäktigesammanträdet. En del ledamöter missade poängen totalt om ämnet salafism som är en ideologi som vill praktisera islams ursprung, det vill säga vara en bärare av originalet.

De hade svårt att skilja på salafister och andra grupper så det gjorde att vi tappade bort sakfrågan som handlade om vilka åtgärder som har gjorts mot salafism.

Det är anmärkningsvärt att inga åtgärder har vidtagits efter VLT:s avslöjande förra året. Den som är ytterst ansvarig för åtgärdsplanen visste dessutom inte hur många salafister vi har i staden och uppträdde förvånansvärt lugnt.

Min kritik mot åtgärdsplanen besvarades aldrig, istället rådde det stora missförstånd om salafism. Jag resonerade utifrån fakta samt framförde slutsatser och poänger från vetenskapliga studier av Försvarshögskolan.

Ideologin är inte bra för vårt samhälle kulturellt. De som bär den har en antidemokratisk inställning som inte vill anpassa sig till våra svenska värderingar. En framstående förespråkare har demonstrerat detta genom att agera våldsamt och hota en journalist som kritiserade salafisterna. Vi vill inte ha såna här effekter i vår stad som drabbar vanliga människor.

Jag tycker inte att vi ska behöva en åtgärdsplan egentligen men nu är vi tvungna att ha det på grund av den dåliga politiken som har rått i staden. Vi är inte nöjda med åtgärdsplanen för den informerar ingenting om den salafistiska miljön.

Efter tre år lång process med åtgärdsplanen så borde den faktiskt vara bättre om Västerås vill följa Försvarshögskolans råd att höja kunskapen om salafism. Förutom kunskapsbristen är åtgärdsplanen bra i sig och vi ser fram emot att följa arbetet kring den. SD tar frågan på största allvar och kommer noggrant följa planen och bevaka den.

Alexander Savander (SD)

Ersättare kommunfullmäktige, ersättare äldrenämnden.

SVAR DIREKT:

Alexander Savanders oro för religiös extremism är befogad och delas av VLT:s ledarsida. Hyser man en misstro mot kommunens förebyggande arbete är det dock konstigt att inte ställa makthavarna till svars när tillfälle ges.

När Västerås stads konkreta arbete diskuterades valde Savander att flytta fokus för debatten till definitionen av salafism.

Inläggen förklaras här av en önskan att höja kunskapsnivån. Den är lovvärd, men hade Savander menat allvar med sin intention borde han ha motionerat om att Västerås stads politiker ska utbildas i ämnet.

Debatten i kommunfullmäktige hade kunnat leda till att ansvariga ställdes till svars och att kommunens förebyggande arbete förbättrades.

Savanders agerande gjorde i stället att de viktiga frågorna helt slarvades bort. Det är inte att ta religiös extremism i Västerås på allvar.

Anmäl text- och faktafel