Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

8 miljoner + cykel på köpet

Nobelpris i all ära. Stamcellsforskaren Göran Karlsson från Arboga får i dagarna åtta miljoner i forskningsstipendium – lika mycket som Nobelpriset – plus en cykel på köpet.

”Att vara forskare är rätt mycket att driva ett litet företag. Man måste hela tiden jobba med att skaffa intäkter för verksamheten”, säger Göran.

Nu har han skaffat intäkter som räcker till sex års forskning för honom själv, flera doktorander och några assistenter. Nyligen tillkännagavs att Göran får det prestigefulla Ragnar Söderbergsstipendiet.

– Åtta miljoner kronor är väldigt fint, det är en stor ära och en kvalitetsstämpel på arbetet man gör, förklarar Göran.

Göran Karlsson doktorerade för sju år sedan vid Lunds universitet. Hans forskningsområde var då stamceller och upptäckter kring sambandet mellan så kallade Smad-signaler från cellens yta till DNA inne i cellkärnan.

I dag har han specialiserat sig ytterligare.

– Jag har flyttat över inriktningen på min forskning till leukemi och hur vissa stamceller där bär på cancern och ofta överlever behandlingar och gör att cancern kommer tillbaka, förklarar han.

För att driva runt forskningen söker Göran stipendier från olika källor. Han berättar att han just nu får medel från Cancerfonden, Barncancerfonden, från Vetenskapsrådet och från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF).

Hur stort är det att bli Ragnar Söderbergsforskare?

– Det är stort. I resten av landet är det inte många som har hört talas om stiftelsen, men för oss forskare är det stort. Det var 120 som sökte och sju som fick stipendiet i medicin i år.

Under de sju år som gått sedan han doktorerade, har Göran och familjen bland annat hunnit med att bo två år i London, där Göran forskade på University College of London.

I dag är han och frun Christine tillbaka i Lund tillsammans med parets två döttrar.

– Min fru har en PhD i stamcellsbiologi och är nu vetenskaplig samordnare här på institutionen, berättar Göran.

– Det är bra att vi arbetar med samma sak, jag tror att man måste det för att ha förståelse för konstiga arbetstider och sådant.

Och hur var det nu med ”cykel på köpet”?

– Haha, jo tidigare har det i alla fall varit så att Ragnar Söderbergsforskare fått en cykel, så jag får nog en jag också. Jag kommer att bli en av 4 som cyklar omkring på en sådan här i Lund. Lite som en exklusiv klubb.

I så fall sker cykelöverlämningen antagligen nu på fredag, då årets Ragnar Söderbergforskare i medicin firas vid en tillställning på Fotografiska i Stockholm.