Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Inga tomma bänkar efter sommarlovet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varje år saknas barn när skolan börjar, påpekar insändarskribenten.

Bild: Felicia Lénárd

Annons

Sommar,sommar,sommar.”Den blomstertid nu kommer” sjungs för fullt och förväntningarna är stora på sommarledighet med sol,bad och semester. Glädjen är stor men tyvärr gäller detta inte för alla barn.

De barn som är utsatta för hedersvåld och förtryck, som kontrolleras och bevakas. De som inte får klä sig som de önskar, inte heller får välja sina kompisar eller vem de blir kära i. För dessa barn känns sommarlovet som en klump i magen av rädsla att bli ev. bortgifta, könsstympade och att bli skickade utomlands. Det gäller främst flickorna men även pojkarna skickas på uppfostringsläger. För dessa barn är sommarlovet en plåga, deras trygghet som skolan innebär försvinner! Skolan är för dessa barn en frizon.

Annons

Mörkertalet är stort men de senaste fem åren har 916 barn förts bort från Sverige enligt UD.

Annons

Men de tomma bänkarna kan vara ännu fler! Varje år saknas barn när skolan börjar.

Samhället och skolan måste agera och kampen för de barn som försvinner måste intensifieras. Det måste finnas rutiner och handlingsplaner mot hedersrelaterat våld och förtryck så att vi förhindrar att barn försvinner.

Civilsamhället, skolan och politiker måste tillsammans arbeta för att förhindra att barn förs till ett liv i ofrihet. Kamrater, grannar, lärare, elevhälsan mfl har här en stor uppgift att informera och anmäla. Det finns stöd i skollagen, brottsbalken och i läroplanerna att ta tag i frågor gällande hedersnormer och hedersvåld. Sedan tre år finns lagen om utreseförbud för att skydda hedersvåldsutsatta barn. Vi måste arbeta mer förebyggande så att barnen inte förs bort! De utsatta barnen får inte glömmas bort.

Jag minns när jag som lärare i en Stockholmsförort kom tillbaka efter sommarlovet och några barn fattades, det var i början på 2000-talet Jag frågade skolledningen om de visste var barnen var, men svaret var att de kommer nog tillbaka någon gång. Detta var för mig mycket obehagligt och jag kände en stor oro. I dag, med den erfarenhet och den vetskap om hedersvåld och förtryck som barn utsätts för i samhället, är detta ett brott mot barnen och deras rättigheter till frihet och egna val i livet!

Annons

Vi politiker har här ett stort ansvar att skydda barnen mot att föras bort mot sin vilja.

Annons

Vi måste agera så att barnens drömmar om frihet blir sanna och att sommaren blir en trygg och härlig avkoppling som de med glädje kan njuta utav!

Tillsammans ska vi alla kämpa för att barnen kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. Inga bänkar ska stå tomma!

Birgitta Åkerberg
Ordförande Liberala kvinnor Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan