Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Öppet brev om Fågelvägens förskola

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Föräldrar till barn på Fågelvägens förskola i Köping skriver en insändare och ett öppet brev till kommunen.

Bild: Helena Tell

Annons

Att läsa om de förslag som Köpings kommun ger på nedskärningar är sorgligt. Förskolor ska läggas ned, skolor ska stängas, maten ska inte inhandlas lokalt, kanske inte ens svenskt. Mindre resurser till de barn som behöver extra stöd och nedskärning inom elevhälsan planeras. Listan gör oss minst sagt ledsna och upprörda.

Vi är vårdnadshavare till barn på Fågelvägens förskola och väljer i det här läget att fokusera vår skrivelse på just den verksamheten.

Fågelvägens förskola har många inslag som tilltalar oss. Den ligger i ett lugnt område med utsikt över grönområden, har närhet till bibliotek, kulturverksamhet och lekparker. För att inte tala om skogen som ligger precis runt hörnet. Förskolan har en egen kokerska och ett eget kök som lagar näringsrika måltider varje dag. Kokerskan bidrar med livsviktig matkunskap på flera olika sätt och inkluderar även barnen i matlagningen.

Annons

Annons

På Fågelvägens förskola jobbar fantastisk personal som varje dag ser till att våra barn har roliga och lärorika dagar. Personal som outtröttligt tröstar och torkar tårar, vaggar till trygghet och sömn, borstar bort grus från knän, gungar gungor, lagar trasiga pärlhalsband, läser böcker och förbereder för grundskolans alla ämnen. Allt sådant och mycket därtill, som man gör på en förskola. Och alltid med barnens bästa i fokus.

Det märks att barnen trivs på Fågelvägens förskola. Och det märks att personalen trivs.

Att stänga ned en förskola för att spara pengar kan inte vara rätt. Inte någonsin. Verkligen inte när det redan är större barngrupper än rekommenderat i 18 av 20 av kommunens övriga förskolor och dessutom redan råder brist på förskolor i Elunds- och Östanåsområdet. Området föryngras och glöm inte bort att det byggs ett nytt bostadsområde med fler barnfamiljer i Västra Sömsta. Att hyra fler baracker kan väl inte vara en långsiktig ekonomisk lösning?

Ett exempel på en tidigare nedläggning i samma område är Solrosens förskola. De lokalerna används nu igen av Kompassens förskola som bedriver sin femårsverksamhet där. Behövs inte den förskolan då egentligen? Barngruppen på Kompassens förskola har uppenbarligen redan växt ur sina lokaler.

Att slitas från en förskola du känner dig trygg på till en helt ny är en stress för barnen. Ny personal, nya kompisar, nya lokaler och nya rutiner. För barn som har svårare att anpassa sig till förändringar kan det ha större negativa effekter.

Annons

Till er alla som har beslutsfattande positioner i kommunen: Lägg inte ner en välfungerande förskola mitt under brinnande inflation! Det tar tid att skapa en välfungerande förskola där barn, personal och vårdnadshavare trivs. Mosa inte in våra barn på kommunens i övrigt fullbelagda förskolor. Låt inte barnen betala för den ekonomiska krisen som råder!

Vårdnadshavarna på Fågelvägens förskola

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan