Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Bra med nej till Kinabesök

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arbogahistorikern Hans Almgren ställde själv inte upp som ”nyttig idiot” i medeltida kläder vid ett kinesiskt besök 2010. Nu stöttar han kommunens beslut att tacka nej.

Bild: Lennart Ljung

Annons

Kommentar till nyhetsartikeln ”Kinesiskt besök får nobben av Arboga

Tack Arboga kommun för svaret till Kina!

I början av augusti 2010. Telefonen hemma ringer, en person frågar om jag samma dag kunde guida en delegation från en ambassad på besök i Arboga. Vilken ambassad det gällde framgick inte. Hustru Birgitta var den som svarade: ”Nej, Hans har nog ingen möjlighet, ingen tid tyvärr.”

Annons

Annons

Jag ville ändå göra en insats för Arboga, ringde tillbaka och sade att jag nog trots allt kunde ställa upp. Men fick då svaret att det tilltänkta besöket plötsligt var inställt. Det var nämligen den kinesiske ambassadören som skulle ha kommit till Arboga, men hela ambassaden hade just beslutat att åka upp till Norrbotten eftersom flera hundra kinesiska bärplockare hade inlett en strejk och demonstration.

Om jag hade vetat att det var Kinas ambassadör som inbjudits hade jag aldrig ringt tillbaka. Redan då visste vi att sådana här kulturkontakter med Sverige ingick i den kinesiska diktaturens målmedvetna strategiska infiltration, att få världen att glömma de politiska fångarna i de kinesiska koncentrationslägren.

Att som en nyttig idiot ställa upp i medeltida kläder och berätta om Arbogas historia och därigenom förgylla ambassadens Arbogabesök hade varit ett svek mot alla dem som kämpade för demokrati och rättvisa.

Hans Almgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan