Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Snabbare diagnos av förmaksflimmer

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Snabb diagnos av förmaksflimmer kan rädda liv. Foto: Thomas Kienzle

Annons

En ny rapport visar att uppskattningsvis 3700 fall av förmaksflimmer fortfarande är oupptäckta i region Västmanland. Fyra av tio av Riksförbundet HjärtLungs medlemmar med diagnosen fått vänta mer än ett år på diagnos efter att de uppvisat symtom. Nu hoppas vi att förutsättningarna för tidig upptäckt av förmaksflimmer kan förbättras.

Riksförbundet HjärtLung släppte nyligen rapporten ”Flimmerrapporten 2023 - Att upptäcka förmaksflimmer i tid”. I den kan man läsa att uppskattningsvis 32 procent, eller 3700, av alla beräknade fall av förmaksflimmer återstår att upptäckas i region Västmanland.

Annons

Annons

Förmaksflimmer är en allvarlig men behandlingsbar sjukdom där hjärtats elektriska signalsystem är i oordning. Hjärtat rusar och slår hårt och fort. Pulsen är ofta oregelbunden. Risken att drabbas ökar tydligt med stigande ålder, och män drabbas i högre utsträckning än kvinnor. Obehandlat förmaksflimmer ökar risken för stroke.

För patienter är det avgörande att man får en tidig diagnos och tillgång till behandling så fort som möjligt. Dessvärre kan tiden till diagnos vara lång. En ny undersökning bland Riksförbundet HjärtLungs medlemmar med förmaksflimmer visar att hela fyra av tio fått vänta mer än ett år från första symtom till diagnos, och var tionde person mer än fem år innan en diagnos är fastställd.

Vi hoppas att alla politiker och beslutsfattare läser Flimmerrapporten och funderar över vad vi kan göra för att fler personer ska få hjälp i tid. Vi vill till exempel gärna se kortare tider till ablationsbehandling, att alla patienter får gå en patientutbildning samt att alla patienter som behöver får tillgång till en specialiserad flimmermottagning. Tidig upptäckt av förmaksflimmer räddar liv.

Anders Nordqvist

Ordförande i Riksförbundet HjärtLung Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan