Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Flytväst på stora och små

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Barn är ofta bättre på att komma ihåg flytväst än vuxna.

Bild: Victoria Champion

Annons

I Sverige finns närmare 1 miljon fritidsbåtar och kanoter. Fler än 2,2 miljoner svenskar tillbringar delar av sin fritid på sjön. Med tanke på det stora antalet personer som utövar båtliv har vi ett tryggt och säkert båtliv i Sverige. De allvarligaste olyckorna har sjunkit i antal under lång tid. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Varje år omkommer runt 20 personer i olyckor relaterade till fritidsbåt och kanot. Den siffran skulle kunna halveras om alla bar flytväst när de är ute med båten. Framför allt äldre personer och män är överrepresenterade i statistiken. Det är ovanligt att barn och ungdomar råkar riktigt illa ut i båtolyckor. De vet nämligen att flytvästen alltid ska sitta på.

Annons

Annons

Ytterligare en risk finns i hamnar och vid tilläggningsplatser. Mycket få allvarliga olyckor sker i öppna vatten och i hårt väder, tvärtemot vad man kanske tror. Däremot förolyckas flera personer varje år i eller intill den hamn, brygga eller vik där man har förtöjt. Det kan vara på väg hem efter en trevlig kväll i land eller när någon ska gå i land eller ombord. Här är det viktigt att vi tänker på varandra, tar hand om varandra och ser till att vänner och båtgrannar kommer hem till båten, kommer i land och ombord på ett säkert sätt. Om man behöver gå upp om natten, tala då om för någon ombord vart man går och när man kan förväntas komma åter.

Två uppmaningar: Ta på flytvästen! Ta hand om varandra i sommar! Då kommer den positiva trenden med allt färre allvarliga olyckor inom båtlivet att fortsätta, trots att vi blir fler på sjön varje år.

En riktigt glad och trygg båtsommar önskar Hjälmarens Båtförbund!

Inger Högström-Westerling
ordförande Hjälmarens Båtförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan