Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Länet behöver lokal elproduktion

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändaren vänder sig till lokalpolitiker med uppmaningen att verka för etablering av vindkraft .

Bild: Marianne Carlsson

Annons

Västmanland är ett industrilän med många världsledande företag som exporterar varor och tjänster till resten av världen. Det är bra av flera anledningar: vi bidrar till Sveriges tillväxt. Vi har gott om arbetstillfällen med schyssta villkor. Vi har ett högt teknikkunnande, är bra på innovationer och en tro på framtiden. Och att vi jobbar och betalar skatt bidrar till den livsviktiga välfärden.

Annons

Idag produceras i länet bara 31 procent av den el vi förbrukar. Vi är alltså helt beroende av att andra delar av landet har överskott och kan överföra elenergi till oss. När allt fler elintensiva industrier etableras i norr, för att göra fossilfritt stål och bygga batterier bland annat, kommer de att själva behöva all den el de kan producera. För att företag i Västmanland ska kunna ställa om sin produktion och minska sina utsläpp, och för att nya företag ska kunna etablera sig i vårt län med nya, schyssta jobb, måste vi snabbt öka den egna elproduktionen.

Annons

Det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att göra det är att tillåta utbyggnad av vindkraft. Våra jobb och vår framtida välfärd är helt beroende av att det snabbt produceras mer el i länet. Vi välkomnar satsningar på solpaneler och på energieffektivisering men det kommer inte att räcka på långa vägar. Västmanland behöver vindkraft och det nu!

Vi vill därför uppmana samtliga kommunalråd i länet att ta initiativ för en ökad elproduktion i din kommun. Vi uppmanar alla kommunfullmäktigeledamöter att ställa krav på att åtgärder vidtas skyndsamt. Och vi uppmanar Länsstyrelsen att sätta lite sprutt på projektet Vindkraft i Västmanland så att det blir fler kommuner än Norberg som säger ja till vindparker.

Sverige går mot lågkonjunktur. Att i det läget sjabbla bort trygga arbetstillfällen med schyssta villkor för att lokalpolitiker är rädda för en högljudd opinion har vi inte råd med. För att säkra framtidens välfärd och morgondagens jobb måste ansvariga politiker kavla upp ärmarna och se till att länet börjar producera den el vi kommer behöva.

Annons

Tony Bölja
IF Metall Bergslagen

Marina Bejefalk
GS Södra Svealand

Niklas Malmberg
IF Metall Mälardalen

Joakim Borg
Transport Norra Mälardalen

Stefan Berndtsson
Handels Västerås

Dennis Nilsson
Byggnads Mälardalen

Adnan Sipovic´
SSU Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan