Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Inte en krona till från regeringen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) ger inga mer pengar till kommuner och landsting, vilket insändaren kritiserar.

Bild: Tim Aro/TT

Annons

Kommuner och regioner i hela landet har larmat om att stöd från regeringen krävs för att kunna hantera den ekonomiska situationen. I en debattartikel i Expressen efterlyste sex stycken kommunstyrelseordföranden i Västmanland åtgärder för att möta de problem som inflationen och lågkonjunkturen för med sig.

Den Moderatledda regeringen svarar i sin vårproposition med att inte ge en enda krona till landets kommuner och regioner, trots akuta behov.

På många håll i landet räcker inte skolmaten till. Det gäller i synnerhet på dagen innan och efter att det varit helg. Föräldrar har inte råd att köpa mat, kan inte betala sin hyra, säljer sin bil, skaffar extra jobb. Många tvingas betala sina räkningar med sparade pengar. Det är i oroliga tider vi behöver ett starkt samhälle.

Annons

17 av 21 regioner har lagt budgetar med förväntade underskott trots att det egentligen inte är tillåtet. Sjukvårdens kvalitet är det som äventyras när ekonomin är pressad.

Annons

Vi hade hoppats att regeringens vårproposition åtminstone skulle lösa något av de akuta problem som landets kommuner och regioner står inför.

Det är inte bara privatpersoner och företag som ser pengarna ryka. Fasta kostnadsökningar som kommuner har att hantera för år 2023 är betydligt mer omfattande än samhällsdebatten hittills återgivit. 

Alla som äger ett hus vet att kostnader för räntor och el just nu ökar. Kommuner och regionen förvaltar många fastigheter. Äldreboenden, skolor, bibliotek och simhallar för att nämna några. När långa avtal och lån löper ut och sätts om leder det till enorma kostnadsökningar. Budgetar kommer inte gå jämt ut.

Att försumma kommuner och regioner kommer skapa fler problem än det löser. Slår man undan benen för välfärden drabbar det samhällets mest sårbara: som barn, sjuka eller pensionärer.

Det är med besvikelse vi mottagit beskeden i vårpropositionen.

Signalen från regeringen är att de inte avser agera för att värna vård, skola och omsorg. Det är djupt beklagligt. Västmanlänningarna förtjänar bättre.

Kenneth Östberg (S)
oppositionsråd i Region Västmanland

Amanda Lindblad (S)
kommunstyrelsens ordförande i Sala

Andreas Silversten (S)
oppositionsråd i Arboga

Annons

Annons

Catarina Pettersson (S)
kommunstyrelsens ordförande i Hallstahammar

Göte Sandin (S)
kommunstyrelsens vice ordförande i Surahammar

Johanna Odö (S)
kommunstyrelsens ordförande i Norberg

Lena Lovén Rolén (S)
oppositionsråd i Skinnskatteberg

Mikael Pettersson (S)
kommunstyrelsens ordförande i Kungsör

Per Ågren (S)
kommunstyrelsens ordförande i Köping

Åsa-Märta Sjöström (S)
kommunstyrelsens ordförande i Fagersta

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan