Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Dags att häva fridlysningen av misteln

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Misteln har spridit sig alldeles för mycket vilket man kan se överallt i tätorterna, i parker, allér och villaträdgårdar. Efter ett tag dör träden och då måste de fällas annars ramlar de vid stark blåst.

Jag betraktar misteln som ett större ogräsproblem än lupinerna vid vägkanterna. Reducera mistelmängden genom att klippa bort dem och stoppa spridningen. Alla villaägare skulle bli glada och säkerligen stadsborna som vill ha friska träd i parker och alleer. På nätet kan man läsa följande:

Annons

Annons

Mistel är fridlyst.

Det stämmer inte att misteln sätter sig på redan svaga träd, däremot kan ett träd försvagas och dö av näringsbrist om det växer för många mistlar i trädet. Misteln är fridlyst i Sverige och det är förbjudet att plocka eller ta bort den eller fälla dess värdträd, även om det finns undantag.

Dags för region Västmanland och kommunerna i Västmanland att agera, det vill säga kräva att fridlysningen av misteln hävs. Det kostar för många tusenlappar varje år då nya träd måste planteras. Det går att spara på vissa saker!

Mistelkritisk

Insändarskribenten tycker att det är dags att kommunerna och regionen agerar för att häva fridlysningen av misteln.

Bild: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan