Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Vi har modet S saknade

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

L, M och KD försvarar beslutet att rikta en satsning på högre OB till sjuksköterskor i Region Västmanland.

Bild: Kenneth Hudd, Arkivbild

Annons

Socialdemokraternas regionråd skriver en insändare där de angriper hälso- och sjukvårdsförvaltningen genom att attackera regionstyret gällande ett beslut om förhöjd ersättning på obekväm arbetstid för sjuksköterskor som arbetar kväll, natt och helg.  

Annons

I grunden handlar den riktade satsningen om att lyckas behålla men också attrahera fler sjuksköterskor till vår region, samtidigt som vi tar oss an Socialdemokraternas arv av hög andel hyrpersonal. Under 2021 och 2022 valde 82 sjuksköterskor att avsluta sin tjänst hos oss inom regionen där lösningen i många fall blev hyrpersonal. Regionstyret vill bryta den trenden, och vi tror inte på Socialdemokraternas lösning som varit under de senaste tolv åren, att inte våga göra något alls. Satsningen på en förhöjd ersättning på obekväm arbetstid till de sjuksköterskor som arbetar tider där och när bristen är som störst, är viktig. 

Annons

Lika viktig är också den satsning mot undersköterskor som hämtar ut sin skyddade yrkestitel och därmed får en förhöjd grundlön utöver den årliga lönerevisionen. Socialdemokraterna hävdar att regionstyret ställer yrkesgrupper mot varandra, men så är självklart inte fallet. Däremot finns modet i det nya regionstyret att prioritera. För undersköterskornas del men också för biomedicinska analytiker blev satsningen riktad mot hela yrkesgrupperna, medan för sjuksköterskornas del når den endast en tredjedel vilket är ungefär så många som arbetar obekväm arbetstid. Regionen har stora utmaningar när det gäller personalomsättning, kompetensutveckling och kostnader för hyrpersonal samtidigt som vi står inför stora ekonomiska utmaningar där resultatet ger ett begränsat ekonomiskt handlingsutrymme just nu. Utifrån det prioriterar vi strategiska satsningar på vårdpersonal och ansvarstagande, före populistiska utspel. 

Stephanie Bruksgård (M)
Regionråd

Malin Gabrielsson (KD)
Regionråd

Lina Eriksson (L)
Regionråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan