Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Gratis vaccin mot TBE bra idé

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

TBE-vaccin är kostnadsfritt för unga i Västmanland.

Bild: Anders Brage

Annons

Alldeles nyss ligger påsken bakom oss. Jag liksom många fler har passat på att ta vara på det fina vädret och vara ute i naturen. Våren är nu verkligen på väg i all dess prakt. Mitt i allt det fina finns fästingarna. Det gäller att se upp för dem! Men de är närmast omöjliga att se innan de har bitit sig fast på huden.

Jag vet det, då jag vid ett par tillfällen haft fästingar på kroppen med medföljande borreliainfektion. Som väl är, är jag vaccinerad med TBE-vaccin som ger skydd mot fästingburen hjärninflammation, en sjukdom som hos en del kan bli mycket allvarlig! Vem som drabbas vet ingen i förväg.

Annons

Annons

TBE vaccinet skyddar inte mot borrelia men har ett bra skydd mot fästingburen hjärninflammation!

Enligt Folkhälsomyndigheten är fästingburet TBE-virus, vanligast i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter och runt Mälaren.

Sedan 2022 är hela Västmanland klassat som riskområde för TBE.

Vem som drabbas och hur mycket man drabbas av fästingburen hjärninflammation är det inget som vet. Vistas man ute i naturen, har hund och katt är det förnuftigt att snarast vaccinera sig!

I juni 2022 har Regionfullmäktige beslutat att TBE-vaccin ska vara kostnadsfritt för åldrarna 3-19 år i Västmanland! Vi Liberaler i Köpings kommun tycker att detta är ett utmärkt beslut, något som Liberalerna i Regionen har drivit i flera år.

Det är nu upp till varje vårdnadshavare att ta vara på möjligheten och så långt det är möjligt skydda sina barn och ungdomar genom att vaccinera såväl sig själva som sina barn.

Om inte din vårdcentral har denna vaccinationsmöjlighet går det bra att gå till en annan vårdcentral som har startat upp att ge TBE-vaccin.

Iván Czitrom

Liberalerna i Köpings kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan