Annons

Annons

Annons

Livesänd längdåkning 22/23

LISTA: Här är världsstjärnorna du kan se i säsongens sista tävling

Tre världsmästare, två nyseparerade och en sprintcupvinnare.

Startfältet till SM-tremilen och femmilen är kort och gott världsklass.

Sporten sänder tävlingarna från Kalix på söndag.

Här är de största stjärnorna som kommer till start:

Ebba Andersson, Piteå Elit SK

Ebba Andersson tog guld på både tremilen och skiathlonen

Bild: PETTER ARVIDSON

Ebba Andersson behöver knappast någon presentation. Dubbla VM-guld i Planica i vintras, och säsongens mest framgångsrika världscupsäsong – trots sjukdomar.

Även om norskan Tiril Udnes Weng tog hem den totala världscupen finns både ett och två argument för att Ebba Andersson varit världens främsta skidåkare under säsongen 2022/2023.

Jonna Sundling, Piteå Elit SK

Jonna Sundling har tagit fyra VM-guld och ett OS-guld.

Bild: TOMI HÄNNINEN

Annons

Jonna Sundling har haft något av en upp och ner-säsong. Hon fick inleda sparsamt efter en segdragen förkylning, men gjorde storstilad comeback i sportens sändningar från Östersund i december – där hon besegrade Linn Svahn i sprinten.

Annons

Sundling var sedan totalt överlägsen på VM och tog guld både i sprint och sprintstafett. Men efter det har hon inte stått överst på pallen i en sprint. Norska antagonisten Kristine Stavås Skistad har spurtat ner Sundling i fyra raka sprintar.

Trots missräkningarna i sprinttävlingarna verkar Sundling vara i bra form, hon var tvåa på tvåmilen i Lahti förra helgen och blir att räkna med på tremilen i Kalix.

Emma Ribom, Piteå Elit SK

Ebba Ribom tog guld i sprinstafetten och silver i den individuella sprinten på VM.

Bild: PETTER ARVIDSON

Emma Ribom har i skuggan av Sundling, Dahlqvist och Svahn seglat upp som en av världens absolut främsta sprintåkare. Något som silvret på den individuella VM-sprinten tydligt visar. Det blev dessutom ett guld i sprintstafetten tillsammans med Jonna Sundling.

Efter VM har Ribom störts av sjukdomar, men lyckades ändå ta sig till final i Lahti förra helgen. Även en kapabel distansåkare.

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Frida Karlsson vann Tour de Ski 2023.

Bild: MAXIM THORE

Blev utan guld på VM i Planica och har smått osannolika fem individuella VM-silver – som 23-åring. Tour de ski-segraren har också varit sjuk och tävlat sparsamt efter VM. Men gissa om hon är sugen på att vara först över mållinjen efter att ha varit efter Ebba på VM.

Annons

Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK

Maja Dahlqvist tog hem sprintcupen.

Bild: TOMI HÄNNINEN

Annons

Seger i sprintcupen och två brons på VM. Det enda som skaver för Dahlqvist är nog att hon inte blev uttagen i sprintstafetten i Planica, där Sundling och Ribom vann guld. Revanschsugen på sprintstafetten på fredag?

William Poromaa, Åsarna IK

William Poromaa tog brons på femmilen på VM i slovenska Planica.

Bild: PETTER ARVIDSON

Tog sin efterlängtade VM-medalj på femmilen i Planica och blev trea på tvåmilen i Lahti förra helgen – trots att han varit sjuk. Favorit på söndag.

Edvin Anger, Åsarna IK

Edvin Anger väntar fortfarande på sin första pallplats i världscupen.

Bild: PETTER ARVIDSON

Har någon skidåkare någonsin haft så mycket oflyt och ändå slagit igenom på bred front? Precis utanför pallen flera gånger om, missad final med en hundradel och stod för en vurpa som efterföljdes av en diskning i världscupsäsongens sista sprint.

Trots det ett rejält genombrott för 20-åringen som slutade på femtonde plats i den totala världscupen.

Linn Svahn, Östersunds SK

Bild: PETTER ARVIDSON

En av tävlingens mest spännande starter är Östersunds SK:s damlag i sprintstafetten på fredagen. Linn Svahn avslutar och systern Alva Svahn, född 2005, inleder.

Linn Svahns form är dock osäker. 23-åringen har inte tävlat sedan VM i början av mars och har, som bekant, haft två väldigt skadedrabbade år. Trots det VM-fyra på både sprinten och tremilen.

Annons

Annons

Anna Dyvik, IFK Mora

Anna Dyvik gör sin sista tävling som elitskidåkare.

Bild: CARL SANDIN

Har nyligen berättat att hon slutar efter säsongen och gör därmed sin sista tävling i karriären på söndag. Även Lovisa Modig gör karriärens sista lopp.

Bild: Bildbyrån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan