Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Kollektivavtal för lugn och stabilitet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska modellen med kollektivavtal hyllas i denna insändare från ett antal fackliga ledare inom Socialdemokraterna i länet.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

I dag den 17 mars är det Kollektivavtalets dag. Det är en dag när vi uppmärksammar den svenska modellen med branschvisa kollektivavtal där löntagarnas fackföreningar och arbetsgivarnas organisationer förhandlar fram löner och villkor på arbetsmarknaden. Det är en framgångsrik modell som i många decennier gett lugn och ro, stabilitet på arbetsmarknaden och högre reallöner för svenska arbetare. Den ger mer flexibilitet än någon lagstiftning någonsin kan, just för att den bygger på att de som bäst känner villkoren i varje bransch också är de som fattar besluten. Arbetarrörelsens båda grenar – fackföreningarna i LO och det politiska partiet Socialdemokraterna – värnar tillsammans denna modell.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater i Västmanland har gjort ett åtagande den här mandatperioden: vi ska ställa tuffare krav på schyssta villkor när kommunerna och regionen upphandlar så att de företag som tar ansvar för sina anställdas villkor premieras. För löntagarna är det av största vikt att fler företag tecknar kollektivavtal, för att trygga framtida pensioner, trygga löneutvecklingen och den ekonomiska tryggheten om något händer den anställde.

Trots detta finns det mycket kvar att göra. Ett aktuellt problem är att arbetsgivare ”hyvlar” de anställdas sysselsättningsgrad, nu senast har H&M gjort det i stor skala. Här kräver vi skarpare lagstiftning för att motverka det otyget. Ingen kan leva på en tjänstgöringsgrad på 10 timmar i veckan!

Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas. Det säger vi i dag på Kollektivavtalets dag men även på årets alla andra dagar.

Åsa Eriksson
Socialdemokraterna Västmanland

Joakim Borg
Socialdemokraterna Västerås

Jimmy Fredriksson
Socialdemokraterna Fagersta

Eva Åberg
Socialdemokraterna Sala

Karl Karlsson
Socialdemokraterna Norberg

Joakim Göransson
Socialdemokraterna Surahammar

Dan Stiegenberg
Socialdemokraterna Kungsör

Niklas Malmberg
Socialdemokraterna Hallstahammar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan