Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Tryggheten i vår bit av Sverige

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Spår i snön efter skjutningen i Johannisdalsskogen. Partierna i Nystart Köping skriver om tryggheten i vårt närområde.

Bild: Fredrik Klevenhaus

Annons

Under en kort tid nu har det inträffat en hel del i kommunen som indirekt eller direkt påverkar tryggheten för många av våra invånare. Vi har kriminella uppgörelser mitt i ett av våra rekreation- och motionsområden som resulterar i skottlossning och skottskadad som tar sig till boende i området för hjälp. Ett skogsområde som dessutom är omgivet av bostäder med många barn lekandes både i närheten och i Johannedalsskogen. Denna skog verkar vara det nya stället att förvara och sälja knark på sedan Karlbergsskogens gömmor avslöjades.

Vi har haft maskerade individer som varit vid våra skolor och tagit kontakt med elever som blivit mycket skärrade. Detta har lett till att personal tagit beslut om att inrymma skolan för att säkra tryggheten för våra elever. På vår gymnasieskola har fenomenet med att ringa in släkten som ”back up” när man hamnar i bråk gjort att även här har personal fått tagit beslutet att inrymma skolan. Vi har unga förövare som redan är under uppsikt av ungcoacher samt socialtjänsten men ändå fortsätter att välja fel bana och rånar andra ungdomar. Att spara på pengar i unga år och inte omhänderta i tid kan ge stora kostnader och lidande för många senare.

Annons

Annons

Samhället ser inte ut som det gjorde för 20 år sedan. Då kan inte heller vårt sätt att hantera kriminella och trygghetsbevarande arbeten fortsätta vara som innan. Här krävs stora förändringar både inom det nationella och lokala arbetet. På det nationella planet finns Tidöavtalet där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna samt Liberalerna tillsammans lagt grunden för en långsiktig hållbar samverkan, med syfte att genomföra reformer som löser de stora samhällsproblemen. Så hade det kunnat varit i Köping. KD valde dock att gå en annan väg än partiet på riksdagsplanet, detta beklagar vi.

I Tidöavtalet går det bland annat att läsa: Målet är att öka tryggheten, förebygga att flera unga dras in i kriminalitet. Staten ska ha ökat ansvar för unga kriminella men med högre krav på socialtjänsten samt ett ökat föräldraansvar.

Även kameraövervakning nämns i Tidöavtalet, att kommunerna bör ha rätt att kameraövervaka utan att behöva söka tillstånd i högre grad än idag. Att kameraövervakningen i kommunen måste öka och ske på betydligt flera ställen är vi i Nystart Köping helt överens om.

Vi måste se till att stävja kriminaliteten i vår kommun. Vi måste göra allt vi kan för att alla ska kunna känna sig trygga i skolan och de unga kriminella tas om han på ett sätt så de inte förstör skolgången för de skötsamma samt kommer bort från ett destruktivt leverne.

Nystart Köping:

Maria Liljedahl
gruppledare (SD)

Kent Andersson
gruppledare (M)

Fredrik Andersson
gruppledare (VF)

Ivan Czitrom
gruppledare (L)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan