Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Alla ska kunna leva på sin lön

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Handelsanställda kräver stopp för ofrivilligt och ojämlikt deltidsarbete.

Bild: LARS BRUNDIN

Annons

2 700 kronor i månaden, vad får man för det? Hundratals mjölkpaket och en ganska stor del av hyran för många.

Det är också så stor skillnad det i genomsnitt är mellan mäns och kvinnors inkomster i handeln. Orsaken beror inte främst på olika timlöner utan på att kvinnor i högre utsträckning än män tvingas jobba deltid, trots att de flesta inte vill. Det här får stora konsekvenser. Många butiksanställda hade små marginaler redan innan inflationskrisen drog igång, men nu är de obefintliga. Särskilt tufft blir det för de många kvinnor som tvingas jobba deltid. Och konsekvenserna stannar inte här och nu, de följer med till pensionen eftersom den som jobbat deltid också får mindre i pensionskuvertet. Men varken mjölk, hyra eller el är billigare bara för att du är kvinna.

Annons

Annons

Vi handelsanställda kräver stopp för ofrivilligt och ojämställt deltidsarbete!

Alla som jobbar ska kunna leva på sin lön, oavsett om du är man eller kvinna. Både 2020 och 2021 slog handelsföretagen vinstrekord och VD-lönerna i branschen höjdes 2021 med i snitt 21 procent.

Nog finns det ekonomiskt utrymme att satsa på oss anställda, det handlar bara om viljan att göra det. I avtalsrörelsen kommer vi därför att kämpa för rätt till fler timmar på kontraktet, stopp för hyvling av arbetstid och en särskild lönesatsning på kvinnodominerade branscher som handeln.

Om arbetsgivarna också tror på jämställdhet är det dags att de tar sitt ansvar och går oss till mötes. Tycker inte ni också att alla ska kunna leva på sin lön?

Sandra Nämd
ledamot

Åsa Kratz
ordförande, Handels avd 18

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan