Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Hjälper eller stjälper kommunala VA-lån?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sommarstugor vid Stäholm. (arkivfoto: Ulf Eneroth)

Annons

Frågan i rubriken ställdes i Munktorps kommunhus 2018, då politikerna åkte runt och svarade på medborgarnas frågor. Min fråga blev dock inte besvarad utan nedtystad efter visst tumult.

Gerd på Stäudd har haft sitt hus i 40 år, och bott där i 35 år. Kan hon bo kvar när VA dras fram och ledningen skall betalas?

Som Gerd säger: “Sedan 1983 har jag byggt upp området med bara händer tillsammans med andra eldsjälar. Nu är det attraktivt för andra och vi drivs bort.”

Annons

Hennes hälsa knäcks successivt av oron idag.

Precis som i Ukraina är viljan att stanna kvar stor, trots rädslan.

På fullmäktige i oktober 2022 berättade Nordling, vd för VME, om VA-projektet. Han nämner att kommunala lån löser problem. Kommunen lånar från riksbanken för referensräntan (3%, feb -23) och lånar ut för för 5%.

Om Gerd får kommunalt lån på 250 000 kr för anslutningsavgiften för sin tomt på 1 900 kvadratmeter, så är första månadens lånebetalning 1041 kr i ränta, 2 083 kr i amortering. Banken har tidigare sagt nej till detta lån, men på ett litet lån fick hon bästa ränta. I banken fanns medmänsklighet!

Annons

Från kommunens anslutning till huset kostar det minst 200 000 kr, mycket sprängning krävs på den steniga, backiga tomten. Ett reparationslån från Nordea ger 9 % ränta och 10 års amortering och kostar 3 200 kr första månaden. – Om hon nu får lån av banken! Kommunen ställer inte upp, och utan att ansluta sig mot nätet så får hon inte använda sitt hem.

Första månadsbetalningen blir 6 300 kr. Vad skulle hända om hyran på KBAB höjdes så?

Kostnaderna för projektet har lett till att många sedan 2016 sålt sina hus på NorrMälarstrand. Oftast är det folk från Storstockholm som köper fritidshusen här. De är billigare än i Roslagen och de tänker inte bosätta sig här.

Stoppas projektet har det kostat VME 10 miljoner i utredningar + 13 miljoner för påbörjad ledningsdragning i Mälaren. Totalt går VME projektet på 125–150 miljoner eller mer, byggkostnaderna rasar iväg. Vi på NorrMälarstrand betalar 60 miljoner plus egen anslutning. Resten, 65-90 miljoner eller mer, kommer Köpingsbon betala på vattentaxan, kanske höjs skatten.

Annons

Anslutningstaxorna kan annars höjas till i snitt 700 000 kronor per fastighet (212 st), då betalar vi allt, men sen bygger ingen eget i Köping utan flyttar till övriga KAK.

Många är rädda för att förlora sina hem och stugor. Kommunala lån stjälper.

Varför drivs projektet? För att byta till rikt folk? För miljön är det inte!

Anders Segerberg
(i samarbete med Gerd)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan