Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Nyckelbergsskolan – pärla värd att bevara

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den arkitektoniskt intressanta Nyckelbergsskolan har försummats, men borde kunna renoveras i stället för att rivas, anser insändaren.

Bild: Anders Brage

Annons

Nyckelbergsskolan påstås vara uttjänt, skolan måste rivas och det ska byggas en ny skola i två eller kanske tre våningar - och allt ska ske i rödaste rappet.

När man läser Köpings kommuns andfådda argument på hemsidan anar man oråd. "Högsta prioriteringen är att evakuera elever och personal ur undermåliga lokaler så snart som möjligt". Ursäkta en möjligen illa vald jämförelse och utan att förringa personalens och elevernas upplevelse: Pratar vi jordbävning? Tsunami?

Annons

Annons

Sanningen ligger förstås i en långt gången vanskötsel. Kommunen försöker piska fram en nödlösning utan att skattebetalarna fått en enda hint om kostnaderna för rivning, hyra av ersättningsmoduler i flera år och nybyggnad av en två-eller tre våningar skola.

Nyckelbergsskolan byggdes i gult Höganästegel i mitten av 1960-talet. Mycket kan sägas om den tiden, men inte att man snålade med kvalitet. Köpings kommun valde Gunnar Cedervall som arkitekt, mest känd för sina skolbyggnader där han ansågs vara en nytänkare. Hans pedagogiska grundteser, som de kom i uttryck i epokgörande skolbyggnader, är omtalade. 1966 skildrades också Nyckelbergsskolan i hänförda ordalag i Tidskriften Arkitektur.

En sådan byggnad kan förstås renoveras trots åratal av försumlighet. Teglet har med decennierna fått viss patina av väder, vind och skruvade fotbollar, men utan att förlora charm och funktion. Profilen är sympatiskt låg och lättorienterad. Undervisningen sker i tiotalet längor där klassrummen har egen utgång till skolgården. Utanför dörren sol- och regnskydd; det är frapperande hur arkitekten vinnlagt sig om att skapa för barnens bästa.

Ska en sådan byggnad rivas när man kan spara miljoner på en renovering? När Köping anlitade en välkänd arkitekt fanns det inte på kartan att gedigna nyinvesteringar skulle vanvårdas och lämnas åt sitt öde. Idag syns flera sorgliga exempel på misskötsel, vilket drabbat elever, lärare och skolpersonal. Men under finns värden att bygga på. Det är slöseri med skattepengar att riva en skola som Nyckeln. För bara något år sedan var dåvarande kommunalrådet Annika Duan öppen för en renovering. Ett brustet varmvattenrör, som direkt åtgärdades av en rörmokare, kan väl inte stjälpa en fullt möjlig renovering?

Herr Blå

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan