Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
SD låter snålheten bedra visheten

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ansvaret för bibliotek flyttas till kommunstyrelseförvaltningen när Fritids- och kulturförvaltningen upphör, påpekar Peter Weiderud (S) i insändaren.

Bild: Anders Brage

Annons

Svar på insändaren ”Samordning är inte nedläggning

Jag tackar Martin Nyqvist för svar, men beklagar att han inte förstår innebörden i det beslut han varit med om att ta. Fritids- och kulturförvaltningen upphör faktiskt. Det kommer inte längre finnas någon Fritids- och kulturchef. De funktioner som tidigare rymts i förvaltningen sprids ut på andra förvaltningar. Bad, bibliotek och föreningsstöd går till kommunstyrelseförvaltningen medan kulturskolan och ungdomsverksamheten går till Barn- och ungdomsförvaltningen.

Om samtliga förvaltningar skulle samordnas för att undvika stuprör, vilket vi föreslagit, hade det kunnat fungera. Men när bara kultursektorn styckas upp och ska rymmas i andra förvaltningarnas etablerade arbetsmodeller finns risk att fosterbarnet blir styvmoderligt behandlad på kort sikt, och först med att ta besparingar på lite längre.

Annons

Annons

Martin Nyqvist har däremot rätt i att vi från oppositionen är besvärade att majoriteten Moderaterna, tillsammans med Kristdemokrater, Liberaler och Centern låtit Sverigedemokraterna, SD, ansvara för kulturen, eftersom partiet så tydligt sticker ut. I Tidöavtalet driver SD minskade bidrag till folkbildningen och att vill ta fram en svensk kulturkanon. I kommuner där SD fått kulturansvar använder man makten för att motverka etniska och sexuella minoriteter, och kränker principen om armlängds lucka.

Mittenpartierna i Arboga försvarar samarbete med SD med att partiet inte är lika extremt i Arboga som nationellt och att om dess företrädare tas in i den politiska värmen så kommer de att förändras. Men SD har som alla partier ett ansvar för att förverkliga det program man gått till val på. Och erfarenheterna av kravlöst samarbete med extremhögern i andra sammanhang har snarare visat att det är den vanliga högern som anpassas.

Vi tar oss an den politiska utmaningen med öppet sinne och bibehåller en aktiv, kritisk och granskande opposition. Det gäller också ekonomin. 2022 gjorde Arboga ett plusresultat på 30 miljoner, men genom ett beslut om extra pensionsavsättningar på 60 miljoner blev det i stället ett minusresultat i samma nivå. Anslaget till Fritid och kultur är i sammanhanget blygsamt. Vårt förslag om 1,2 miljoner kronor högre ram röstades ned av Fullmäktige. I Fritid- och kulturnämnden återkom vi med begäran om en halv miljon kompensation, eftersom regeringen också minskar statsbidragen till bibliotek och kulturskola. Även det röstades ner.

Om SD låter snålheten bedra visheten, medvetet vill strypa kulturen eller inte förstår vad de gör, får framtiden utvisa.

Peter Weiderud (S)
2:e vice ordförande i Fritid- och kulturnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan