Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Samordning är inte nedläggning

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Martin Nyqvist (SD) svarar i insändaren på Socialdemokraternas påstående om att kulturen i Arboga monteras ned.

Bild: Anders Brage

Annons

Svar på insändaren ”Stegvis nedmontering av kulturen

Då har Peter Weiderud, socialdemokraterna i Arbogas självutnämnde kulturella fanbärare, inkommit med en insändare där han påstår att kulturen i Arboga stegvis håller på att nedmonteras. Inget kan vara mer felaktigt. Jag vill börja med påståendet att fritid och kulturförvaltningen läggs ned. Detta är ett medvetet missförstånd och vilseledande från Weideruds sida. Om en förvaltning flyttas och samordnas med en annan förvaltning läggs den inte ned.

Anledningen till förändringen är att förvaltningen behöver stärkas och ingå i en större organisation för att fungera på bästa sätt. Det handlar om att säkerställa hög kvalitet, sköta uppdraget effektivt och undvika att jobba i stuprör.

Annons

Annons

Sen kommer vi till det för Weiderud besvärande faktum att Sverigedemokraterna, med ett stöd på över 20% i kommunalvalet, har fått platsen som ordförande i Fritid- och kulturnämnden. SD ingår tillsammans med M, L och KD i den grupp som styr Arboga. Weiderud tycker egentligen inte att SD som parti borde få existera men eftersom det nu ändå är så, ska partiet definitivt inte vara med och styra. Makten skulle egentligen ha legat hos Socialdemokraterna. Ett sådant förakt som Weiderud uppvisar mot oss som är aktiva, Sverigedemokraterna som parti och i förlängningen våra väljare saknar motstycke i Arbogapolitiken.

Weiderud påstår också att Sverigedemokraterna finns till för att motverka folkbildningen och mångfald. Lögn och förbannad dikt är min kommentar. Få partier har en så tydlig kulturpolitik som SD, vilket stör S. S kulturpolitik består oftast i att det socialdemokratiska tänkandet skall tryckas på medborgarna och få in dem i kollektiva fack. Mångfald? Not.

Den sista delen handlar om budget och ekonomi. Arboga gjorde ett minusresultat jämfört med budget på 29,3 miljoner kronor för 2022. En pressad ekonomisk situation även 2023 innebar en rambudget för alla verksamheter med ett besparingskrav på ca 2%. Här har Fritid- och kulturnämnden tagit sin del av ansvaret vilket naturligtvis betyder vissa besparingar. Att som oppositionen med S, V och MP försöka trolla fram pengar som inte finns kan inte betecknas som annat än oansvarigt och kortsiktigt. I praktiken betyder det att man skjuter upp problemen till andra att ta hand om.

Annons

Avslutningsvis vill jag säga att vi i nämnden kommer att arbeta hårt för att fortsätta utveckla Arbogas fina fritids- och kulturliv till något ännu bättre. Jag skulle också vilja passa på att tacka alla de frivilliga och ideella krafter som finns ute i föreningslivet för de insatser ni gör för kulturen, idrotten och fritiden i Arboga.

Martin Nyqvist (SD)

Ordförande Fritid- och kulturnämnden

Gruppledare för Sverigedemokraterna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan