Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
M styr utan långstiktig plan

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraterna fortsätter kritisera det de kallar ”majoritetens nedprioritering av kulturen” i Arboga. (Bild från fullmäktige, med S-bänkarna närmast i bild.)

Bild: Anders Brage

Annons

Vi tackar Jonna Lindman och Håkan Tomasson för försök till svar på den oro som vi från oppositionen uttryckt för Moderaternas nedprioritering av kulturen i Arboga. De blandar friskt, stort och smått och ger dessvärre ingen klarhet kring hur de långsiktigt tänker.

Nedläggningen av Fritids- och kulturförvaltningen försätter verksamheten i ett skörare läge. Efter att under flera år knoppat av funktioner, minskat resurserna och givit kulturen som förläning till Sverigedemokraterna, ser vi en risk att det i förlängningen också leder till en nedläggning av Fritids- och kulturnämnden. När substansen förtvinar kan detta bli ett naturligt steg. Då har vi förlorat det politiska ansvarsutkrävandet på ett av Arbogas viktigaste framtidsområden.

Annons

Den utredning som Moderaterna låter ligga till grund för det beslut de drivit igenom visade på olika vägar framåt. Vi ville bejaka en bred förvaltning, som inte jobbar i stuprör, utan servar alla områden. Utredningen pekade även på vikten av att vägen framåt bör sökas i största möjliga politiska enighet. Moderaterna hörsammade inte ens att Fritids- och kulturnämnden måste få uttrycka sin mening i frågan. Här har nämndordföranden förra mandatperioden, när utredningen presenterades, stort ansvar. Hon ledde en nämnd som med tydlig majoritet var emot en nedläggning av förvaltningen, men valde att passa frågan till Kommunstyrelsen.

Annons

Vad gäller budgetneddragningarna så valde Moderaterna den enkla vägen. Att låta kommunförvaltningen ta fram ett räkneexempel utifrån de nu aktuella siffrorna, som mycket riktigt är knappa. Från oppositionen valde vi att analysera på djupet. Ta hjälp av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, för att bättre förstå vad som väntar om några år. Gå tillbaka till tidigare överskott och analysera de avsättningar som gjorts och göra en realistisk bedömning av de markförsäljningar kommunen står inför, som kommer på resultatet, men normalt inte budgeteras. Samtidigt satt majoriteten apatisk och förmådde inte ens formulera ett politiskt program för det de i kommunfullmäktige kallade förvaltningens budget.

Vår budget, med ett hanterbart underskott, är mer ansvarstagande både för verksamheter och ekonomi. Det kostar att riva ned, avskeda personal och sedan försöka återställa om några år, när ekonomin har vänt. Den väg vi föreslog är inte unik. Hälften av landets kommuner och 17 av 21 regioner budgeterar underskott 2023. I flera av dessa finns Moderater som väljer att ta ett långsiktigt ansvar.

Andreas Silversten (S)
oppositionsråd

Sara Axelsson Gustafsson (S)
gruppledare i Kommunfullmäktige

Peter Weiderud (S)
gruppledare i Fritid- och kulturnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan