Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Stegvis nedmontering av kulturen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kulturskolan och biblioteket nämns i insändaren som exempel på väl fungerande kulturinslag i Arboga.

Bild: Lennart Ljung, Margaretha Levin Blekastad

Annons

I veckan beslutade kommunstyrelsen i Arboga med en röst lägga ner Fritids- och kulturförvaltningen. Ett beslut som får konsekvenser för möjligheten att utveckla Arbogas framtida kulturliv. Ett beslut som är tredje steget i en förändring som inleddes när Tidöpartierna med Centerns stöd tog över styret efter valet.

Första steget var att utnämna Sverigedemokraternas gruppledare till ordförande för Fritid- och kulturnämnden. Ett parti som sökt mandat för att motverka folkbildning, motarbeta mångfald och sätta populistiska fingrar i kulturens detaljer förvaltar nu Arbogas kultur- och föreningsliv. Oppositionen alternativ till Sverigedemokraternas Martin Nyqvist var Vasiliki Tsouplaki som sitter i Riksdagens kulturutskott.

Annons

Andra steget var att anta en budget med nedskärningar på bibliotek och kulturskola samt borttagande av föreningarnas möjlighet att söka investeringsbidrag. Tillsammans med krympta statsbidrag som regeringen beslutat innebär det att Arbogas kulturverksamhet får stå tillbaka. Oppositionens budget med ytterligare en dryg miljon kronor hade gett andra förutsättningar.

Annons

Fritid- och kulturområdet kan, jämfört med de kostsammare verksamheterna vård, omsorg och skola, tyckas lättviktigt. Det är bara bibliotek som kommunen enligt lag är skyldig att hålla. Men det är fritid och kultur som ger Arboga en själ och människor mening i sin vardag. Familjens utflykt till badhuset, möjligheten att jogga i skogen, låna en bok, uppleva en konsert, se barnbarnet spela fiol, vara trygg med att tonåringen utvecklas i brottarklubben eller möter kloka vuxna på fritidsgården. Tack vare framåtblickande politik har Arboga, för sin storlek, en av Sveriges bästa kulturskolor, ett fantastiskt bibliotek och populärt badhus. Kombinerat med ett aktivt föreningsliv har vi Mälardalens bästa slalombacke, en attraktiv ridskola, en medeltidsfestival och en levande historia.

Inget av detta kommer av sig självt. Det krävs också politiker som fattar strategiska beslut och avsätter resurser och en kreativ förvaltning som förverkligar. Nu försvinner förvaltningen och dess verksamheter bli fosterbarn i andra förvaltningar. Det märks inte mycket i början, men förmågan till utveckling riskeras. Från oppositionen ville vi behålla förvaltningen och i stället utreda möjligheten till en samlad förvaltning som servar alla politikområden, och inte sätter kulturen på undantag. Vi fick inte heller gehör för att Fullmäktige och inte Kommunstyrelse ska avgöra denna fråga, och i bred enighet.

Peter Weiderud (S)

2:e vice ordförande i Fritid- och kulturnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan