I en krönika i tidningen Magazin 24 den 16 januari i år berättas om ett omfattande missbruk av kommunens kontokort samt kontantuttag på flera hundra tusen kronor.
Sedan publiceringen har Bbl/AT grävt på egen hand för att titta närmare på uppgifterna.

Kontokorten har dragits in för de flesta inom Köpings kommun. Återstår gör kort som ses som verksamhetskritiska.
Bild: Helena Tell
Veckan före Magazin 24:s publicering begärde Köpings kommun att samtliga kortinnehavare, vars kort inte har en kritisk funktion, skulle skicka in dessa senast den 20 januari. Dessförinnan hade ekonomiavdelningen börjat att gå igenom organisationens användning av kontokort.
Annons
Annons
– Vi har kontrollerat och inte funnit några betalningar där någon person tillgodosett sig privat på kommunens bekostnad, berättar ekonomichefen Magnus Uhlin för Bbl/AT.
Trots det har man beslutat att upphandla en extern granskning av kommunens användning av betalkort. Underlag är översänt till revisionsfirman KPMG. Nu väntar kommunen på en prislapp på granskningen.
– Det är ett gemensamt beslut att gå till botten om vad som hänt. En extern granskning är bättre än en intern, säger kommunstyrelsens ordförande Per Ågren (S).
Ekononomichefen Magnus Uhlin ser användandet av kontokorten och kontanta uttag som ett sätt att lösa problem som uppstått vid bland annat kostnadsersättningar.
Bbl/AT:s granskning visar att uppgifterna om kontantuttag nästintill uteslutande går att koppla till bordtennisgymnasiets verksamhet.
Kontantuttagen har skett i samband med att gymnasiet exempelvis haft spelare från utlandet. Spelarna har haft privata kostnader som de specificerat i en verifikation och sedan fått ersättning för.
En mindre del handlar om pengar som använts i undervisningen inom särskolan: Elever har fått i uppgift att ha hand om kontanter vid inköp i butik.
I Magazin 24:s presentation av uppgifter från kontokortsbetalningar berättas om en ”lyxmiddag” på restaurangen Frank Bistro i Västerås.
Bbl/AT har granskat kvittona från restaurangkvällen och kommunens riktlinjer för intern representation.
Först och främst gäller skattelagstiftningen som med stort svängrum tillåter intern representation med allt från interna kurser till trivselaktiviteter. Därefter tar den kommunala riktlinjen vid, där intern representation begränsas till uppvaktning vid 50-årsfirande, pensionsavgång, begravning och övrig intern representation i begränsad omfattning och som har ett bestämt syfte.
Annons
Annons
När det gäller kvittot från den aktuella kvällen ser vi att sällskapet, bestående av gymnasiechef och fem rektorer, åt en middag på Frank Bistro för att avsluta en kurs och genomföra en avtackning. Restaurangens gimmick är att bara ha ett val på menyn, Frank Rules, där fyra rätter kostade 695 kronor per person.

Frank Bistro i Västerås och kvittot från middagen.
Bild: VLT
Utöver maten beställde sällskapet in alkoholfria drycker, allt enligt kommunens policy vid intern representation om att inte betala alkohol med kommunala skattepengar. Enligt kvittot beställdes en Fentimans Lemonade, som är en dyrare och vuxnare läsk samt en flaska alkoholfritt vin. Middagen avslutades med kaffe, cappuccino och espresso för fyra personer i sällskapet. Notan hamnade på 4 512 kronor och avrundades upp till 4 900 kronor med 388 kronor i dricks.
Hade sällskapet gått till Harrys i Köping hade tre rätter kostat cirka 550 kronor per person, enligt de arkiverade menyerna som Bbl/AT har tagit fram.
Tycker du själv att ni har brutit mot kommunens riktlinjer?
– Jag hade ingen kännedom om riktlinjerna. Det låter dumt, men jag behöver gå igenom dem nu, säger Anna Ulfves, gymnasiechef vid Ullvigymnasiet.
I efterhand, gjorde ni rätt?
– Jag vill inte justera på det som hänt. Det är bra att reglerna finns och vi behöver tänka om.
Vad var det för en kurs och avslutning?
Annons
– Det var två medarbetare som skulle sluta. Vi hade gått en kurs en längre tid, en medarbetare hade gått en utbildning på Karlstads universitet och hade oss som en deltagande grupp, säger Anna Ulfves.
Varför en middag?
Annons
– Alla inom skolan hade haft det tufft under pandemin och jag som chef kände ett behov av att behöva träffas och att rektorerna skulle bli ompysslade. De hade jobbat hårt, både kvällar och helger med att smittspåra elever, säger Anna Ulfves och medger att det inte blev bra.
– Man ska inte kompensera det genom en middag. Jag hoppas inte vi hamnar i en situation som den under pandemin och att övriga rektorer behöver gå in och jobba för en sjukskriven kollega. Då måste vi ha lösningar även om rektorer har avtalat bort övertid.
– Jag beklagar, jag behöver lära mig mer om representation, avslutar Anna Ulfves.
Thomas Karlsson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Köpings kommun var den som attesterade middagen.
– Vi ska absolut inte ha avtackningar på det sättet. Tanken var också att med middagen visa uppskattning till de rektorer som täckt upp under en sjukskrivning. Det blev fel.
Thomas Karlsson har själv inte haft ett betalkort från kommunen. Nu återstår ett par få kontokort inom utbildningsförvaltningen, som anses vara verksamhetskritiska.
Vad är det för kort?
– Vi har ett kort som är kopplat till pedagogiska verktyg i undervisningen. Vi behöver betala för vissa appar och det går bara att göra genom ett kontokort. Sedan har vi kort som är kopplade till elevresor med riksidrottsgymnasiet. De är utomlands just nu och omkostnader behöver betalas, förklarar Thomas Karlsson.
Thomas Karlsson som också är förvaltningschef över kultur- och fritidsförvaltningen berättar att ett enda kort är aktivt i den delen av kommunen. Kortet är kopplat till Facebook för att kunna betala för marknadsföring.