Annons

Annons

Annons

Kungsör

Insändare
Talibanerna-ondskans redskap

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Talibaner på Kabuls gator. Arkivbild

Bild: TT

Annons

Talibanerna i Afganistan är de grymmaste varelserna på denna jord. Den slutsatsen måste man dra efter att ha sett programmet Dokument utifrån i SVT2 som sändes sent på söndagskvällen den 20 november. Programrubriken var Talibanernas dolda krig mot kvinnorna. Hur är dessa koranens företrädare skapta som kan behandla kvinnorna i sitt land så brutalt? Jag vet inget om vad som står i Koranen och jag vet heller inget om Sharia-lagarna som talibanerna infört i Afganistan.

Annons

Annons

En kvinna får till exempel inte åka taxi eller privatbil utan manlig släktings sällskap. Om de gör det så betraktas kvinnan som lösaktig och kan tas av polis som sätter henne i fängelse. De talibanska soldaterna kan välja ut en ung kvinna som de gifter sig med mot kvinnans egen vilja och mot hennes familjs vilja. Ofta kan mannen vara 30 år äldre eller t o m ännu äldre. Dessa tvångsgifta kvinnor får ett helvete och vill inte leva längre. I programmet framgick att kvinnor att sätter eld på sig och skadas oerhört. En del av dem hamnar på sjukhus och får vård av kvinnliga läkare som ger allt för att rädda livet på de skadade och som i bästa fall kan ta sig ur landet eller gömma sig utom räckhåll för ”svinen”.

Det händer nu även hemskheter i Iran där kvinnorna straffas därför att de inte bär sin huvudbonad Hijab rätt.

De som demonstrerar blir beskjutna av poliserna. En del dör, andra skadas svårt, flera fängslas. I båda dessa islamistiska länder finns ingen respekt för ett kvinnoliv eller människoliv överhuvudtaget.

De ”rättrogna” hänvisar till Koranen.

Hur behandlas de muslimska invandrarkvinnorna som bor i Sverige? Jo – det är många av dessa kvinnor som lyder under sina män. En del unga kvinnor, även skolflickor styrs också av sina mödrar när det gäller kläderna.

En medelålders muslimsk syrisk kvinna som jag bor granne mig sade att hon är så glad att hon ”kom till Sverige, ett fritt land och månggifte är förbjudet. Det är bra”. Hon kom från ett hem där fadern hade 2 fruar och flera barn med båda. Efter något år här i Sverige har hon också slängt hijaben och klär sig ”svenskt”. Ljusa kläder, cendréfärgat hår bland annat. Heder åt såna starka kvinnor.

Hur kan västvärlden hjälpa kvinnorna i Afganistan och Iran?

Varför hörs inget från de svenska feministerna, t ex FI? De har varit tysta i ämnet i flera årtionden.

SVT-program tittare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan