Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Risk för kris i Arbogas räddningstjänst

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Brandstationen i Arboga.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Enligt hörsägen har det uppdagats att en omorganisation kommer att göras på Räddningstjänsten i Arboga. Detta gör att villkoren för de anställda kommer att försämras med mindre fritid och välbehövlig ledighet. De anställda kommer att få jobba under sämre villkor där långa perioder med jour gör att man inte kan få den vila man behöver.

På grund av detta har över hälften övervägt att säga upp sin anställning inom brandförsvaret, vilket medför att det ej blir en säker organisation då det kommer att bli för få anställda.

Kvarvarande personal har ej den behörighet som krävs för ett säkert arbete. Det blir även svårt att rekrytera nya anställda, som även varit ett problem innan omorganisationen.

Annons

Känns väldigt oroligt för framtiden, hur kommer det att bli när en brand eller allvarligt olycka sker? Vet Arbogas befolkning om hur riskfyllt detta är?

Annons

Orolig Arbogabo

Svar från Räddningstjänsten Mälardalen

Det stämmer att ett nytt schema planeras i Arboga som innebär att brandmännen har beredskap var tredje vecka istället för var fjärde vecka. Det här genomförs i syfte att uppnå en bemanning som säkerställer att vår personal på den stationen har möjlighet att genomföra rökdykarinsats dygnet runt, alla dagar i veckan. En rökdykning kräver en ständig bemanning av 5 brandmän med ett antal särskilda kompetenser. I dagsläget fyller vi inte fyra grupper, och det sliter på personalen. Med tre grupper kommer vi att kunna ha kompetent personal och förhoppningsvis fulla grupper. Det genomförs givetvis utifrån att vi vill ge invånarna ett så bra skydd som möjligt, samtidigt som vi värnar om att vår personal har förutsättningar att göra ett så bra jobb som möjligt. En plan för utbildning har tagits fram, personalen kommer att utbildas de närmsta veckorna och stora resurser fördelas just nu på kompetensutveckling i Arboga.

Ett förändrat schema påverkar alla, mer eller mindre. Det här har vi självklart förståelse för och därför genomförs individuella samtal, där personalen får möjlighet att delge sina farhågor utifrån sin egen situation. Utifrån dessa samtal kommer vi att försöka anpassa deras schema och därmed ta hänsyn till rådande omständigheter. Vi har en förhoppning att kunna gå tillbaka till 4-veckors schema så snart som möjligt. Rekrytering pågår ständigt och är man intresserad får man gärna höra av sig.

Inom Räddningstjänsten Mälardalen jobbar vi gränsöverskridande, både över kommungränser inom förbundet samt mellan räddningstjänster över regionerna. Vi skickar de resurser som krävs, oavsett kommun och räddningstjänst, för att alltid erbjuda den hjälpsökande snabb och professionell hjälp.

Emil Brodin

Operativ chef
Räddningstjänsten Mälardalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan