Annons

Annons

Annons

Insändare
Fakta om priset på eko-maten

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ekologiska produkter ökar mindre i pris än annan mat, skriver KRAV:s vd i insändaren. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Annons

När maten blir dyrare letar många konsumenter efter de billigaste varorna, och har kanske en bild av att ekologisk mat alltid är dyrare. Men faktum är att just nu höjs inte priset på ekologisk mat lika mycket som på annan mat. En liter ekologisk KRAV-märkt mjölk kostar i snitt knappt 2 kronor mer, ett KRAV-märkt ägg drygt 1 krona mer, ett kilo KRAV-märkt havregryn knappt 9 kronor mer än motsvarande konventionella varor.

Annons

Annons

Vi vet även att prisgapet har minskat på vissa köttprodukter. Ekologiska lantbrukarna har statistik som visar att ett kilo ekologisk lammfärs nu kostar 11 kronor mer, medan den 2019 kostade 25 kronor mer. Fläskfärs kostar nu 10 kronor mer per kilo, medan den 2019 kostade 27 kronor mer.

En av förklaringarna till den mindre prisskillnaden just nu är att det konventionella jordbruket ofta är beroende av konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel som importeras. Dessa produkter har blivit dyrare på grund av Rysslands krig mot Ukraina och genom de stigande energipriserna. Det krävs stora mängder fossil energi för att tillverka konstgödsel.

KRAV-bönder använder inte konstgödsel och har därför endast ett litet behov av att köpa importerade varor för sin produktion. De använder inte heller naturfrämmande bekämpningsmedel, utan tillämpar förebyggande metoder mot ogräs och skadedjur som varierad växtföljd, mekanisk ogräsrensning och biologisk skadedjursbekämpning. Dessutom odlar de själva det mesta av fodret till sina djur.

De ekologiska metoderna ger stor positiv effekt på miljön och klimatet. När man väljer ekologiskt bidrar man till renare dricksvatten och renare sjöar och vattendrag. Odlarna slipper hantera giftiga kemikalier och det blir mindre bekämpningsmedelsrester i vår mat. Och utan konstgödsel får vi bördigare jordar och mindre klimatpåverkan.

Annons

Dessutom har ekologisk odling stor positiv effekt på den biologiska mångfalden. På och kring en ekologisk odling finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinerare.

Annons

Nackdelarna med mat som oftast är billigare – när den är resultatet av stordrift, ensidig odling, konstgödselanvändning och besprutning med naturfrämmande bekämpningsmedel – kommer på både kort och lång sikt. Det verkliga priset för den maten kommer att belasta kommande generationer.

Emma Rung

vd på KRAV

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan