Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
Sänk farten i kommunens bilar

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att köra för fort med kommunens bil är att ansvara för ett varumärke lika mycket som för säkerheten, anser insändarskribenten. (Bilden tagen i annat sammanhang).

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Många gånger kör Arboga kommuns bilar allt för snabbt och rent av helt trafikfarligt! I torsdags kväll var inget undantag. Jag kör från Himmeta in till Arboga, och då det snöade valde jag att åka via Medåker, istället för över Sticklinge/Valla som jag brukar.

I korsningen Medåker/Tåby, där jag ska svänga vänster mot Arboga kommer det en bil från Medåker. Jag har väjningsplikt och behöver vänta på min tur. Medans jag väntar hinner jag se att det är en vit VW med Arboga kommuns logga på framdörren som kommer från Medåkershållet. Jag tänker inte så mycket på det, mer än att jag snabbt tänker att det nog måste vara hemtjänsten, klockan är ju 20:05. När det blir min tur svänger jag vänster och accelererar upp till 80km/h, som är den högsta tillåtna farten på vägen. Jag slår också på farthållaren för att inte gasa upp allt för mycket.

Annons

Annons

Det jag ser är att den vita bilen försvinner alltmer framför mig. Det är bara gärden och åkermark så det avståndet till framförvarande bil märks riktigt bra. Avståndet ökar och ökar, snart är det närmare 300m fram till den vita kommunbilen. Jag har stor lust att själv öka farten för att komma ikapp och ta ett allvarligt snack med föraren. Men det är mörkt, snöar lätt och på landsbygden vet man aldrig hur djuren beter sig. Jag väljer därför att avstå. Men det kokar i mig!

Hur i hela friden kan man köra så vårdslöst i en kommunbil? Förstår man som förare inte att ni framför ett varumärke, Arboga kommun? Hur kan man riskera andras liv och hälsa för att kanske vinna ca 60 sekunder i tid på 10 kilometer?

Jag kör också bil i tjänsten, som undersköterska i hemtjänsten i en annan västmanländsk kommun. Men det skulle aldrig hända att jag äventyrade mig egen hälsa och mitt liv för att komma fram 1 minut tidigare till mitt nästa besök. Har jag inte den marginalen, att kunna köra lagligt och hinna med alla mina planerade besök, tar jag upp det med berörda parter på arbetsplatsen. Blir jag sen till ett besök, förklarar jag det för berörd kund.

Statistiskt sett är förlusterna större än vinsterna med att köra snabbare än högsta tillåtna hastighet!

För ansvarig i Arboga kommun, jag har både registreringsnummer och signalement på föraren.

USK i hemtjänsten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan