Tyvärr så är det dags för ännu en insändare om Åspegeln. Denna gång är det nog ett resultat av det ledarskap och synsätt som finns hos de som är anställda för att leda verksamheten.
Vår mamma, familjens grand old lady och vår pappas fru och livskamrat sedan mer än 60 år tillbaka, flyttade till Åspegeln under brinnande pandemi med allt det innebar. Som en del av att kunna ta del av hennes vardag har vi därför begärt att få ta del av hennes sociala dokumentation. Detta skedde första gången i början på april och personalen framförde vårt önskemål till Åspegelns enhetschef.
Annons
Ingen återkoppling eller annan feedback kom. Vi har därför vid ett antal tillfällen försökt ringa och mailat enhetschefen om vårt önskemål. I början på juni fick vi svaret att enhetschefen inte hann det där – för hon höll på med semesterplanering och schemaläggning.
Annons
Att notera är att en sådan här begäran ska hanteras skyndsamt och effektivt i enlighet med Tryckfrihetförordningens bestämmelser, samt att Förvaltningslagen föreskriver att en myndighet (kommunen) ska meddela om handläggningen drar ut på tiden.
I augusti tröttnade vi i familjen och begärde ut dokumentationen skriftligt. Efter ytterligare (påstötningar) kontakter så beslutade kommunen att vi inte skulle få ut något av dokumentationen.
Vi bad då om ett skriftligt överklagbar beslut som vi lyckades få efter några påpekanden om att kommunens beslut hade så låg kvalitet att det inte gick att överlaga. Vi överklagade kommunens beslut till Kammarrätten som fattade ett beslut i slutet på oktober med innebörden att de återförvisade vår begäran till kommunen för en ny mer precis och nyanserad sekretessprövning.
Observera att det skyndsamhetskrav som gällde från början fortfarande gällde.
Nu började kommunens förvirrade och okunniga kvarnar mala igen. Först ville socialchefen lyfta ärendet till socialnämnden men när de konstaterade att detta inte skulle avgöras i någon nämnd så beställde hon ett yttrande från en advokat som fortfarande inte har svarat och som inte kan ändra det som Kammarrätten har ålagt kommunen att göra.
Annons
Annons
Nu ställer vi oss frågan, vad är det som är hemligt i dokumentationen, vad är det som tar sån tid? De som är satta att leda verksamheten och därmed även ska ha den kunskap som krävs för detta ärende verkar mest bara hänvisa till ett kommande svar från en extern advokat samt att de samtidigt kopplar ur sin telefon och är på möte varje dag 8-16.
Dags att börja jobba nu Arboga kommun
Anhörig