Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Behåll dagbarnvårdarna i Köping

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anna Olsson startade ett upprop mot planerna på indragna dagbarnvårdare våren 2021. Här ses hon med dottern Mirjam på Solbackens förskola den gången.

Bild: Anders Brage

Annons

Det nya tjänstemannaförslaget om budgetnedskärningar i Köpings kommun drabbar i det här fallet våra barn och nu är återigen dagbarnvårdarnas (dagmammornas) vara eller inte vara på agendan.

I maj 2021 kom samma förslag från tjänstemännen i utbildningsförvaltningen. Ett upprop gjordes till de styrande politikerna. Protesten gjorde skillnad och Köping kommuns dagbarnvårdare fick vara kvar.

Annons

Jag anser med bestämdhet att det värsta man kan göra som politiker, är att spara pengar på barnen – för barnen är vår framtid.

Trygga barn ger en trygg framtid. Så varför lägger ni återigen fram ett tjänstemannaförslag som syftar till att lägga ner ett koncept som fungerar och där barnets bästa kommer i första hand? En verksamhet där föräldrar står på kö för att få ha sina barn och där barnen utvecklas på ett positivt sätt.

Annons

Numera är det inte många kommuner som har dagbarnvårdare, men jag hävdar att det både skulle främja föräldrarnas valmöjlighet för barnen och även Köpings kommuns tillväxt genom att låta denna verksamhet få vara kvar. För barnens bästa och för föräldrarnas fortsatta valmöjlighet.

Anledningen till att man inte bör lägga ner dagbarnvårdarnas verksamhet är att alla barn inte fungerar i den stora gruppen, men däremot i en mindre. Här får barnen bekräftelse och blir sedda på ett helt annat sätt än de barn som är med i en stor grupp. Barnen utsätts inte för en lika hög ljudnivå, gruppen har ett lugnare tempo och är trygga med personalen då de lär känna alla dagbarnvårdare eftersom de två dagar i veckan är tillsammans allihop. De är ute i skogen, går till olika lekplatser, pysslar mm. I den mindre gruppen får barnen en annan sammanhållning, identitet och trygghet. När dagmamman är sjuk, får vårt barn gå till en annan dagmamma som hon redan känner och är trygg med.

Ingen människa är stöpt i samma form. Vi har alla olika personlighet och behov. Detsamma gäller även våra barn. De första åren i ett barns liv är jätteviktiga. Om vi som kommun kan möta våra barn med kärlek och respekt utifrån deras behov och att även låta dem få utvecklas på bästa sätt, så ger det barnen en god grund för en bra start i livet.

Annons

En stor vädjan till er kommunpolitiker. Spara inte in på barnen! Effektivisera inte barnomsorgen. Barnen har rätt att bli sedda, mötas av respekt och få känna trygghet och tillit, lugn och harmoni. Barnen är vår framtid - en framtid som vi måste vara rädda om! Rör inte våra barn, rör inte dagbarnvårdarnas verksamhet.

För barnens bästa

Anna Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan