Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Krönikör Beijbom: ”Jag favoriserar ingen”

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Svar på insändaren ”Ohelig allians i KD:s maktspel

Jag är nyhetsreporter, krönikör och porträttör, är inte medlem i något parti och vill med allt jag skriver bidra till ”…ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning i vilket ämne som helst.” Orden i Tryckfrihetsförordningen, som sedan jag var ung i yrket, varit mina ledstjärnor.

Som nyhetsreporter favoriserar jag ingen. Det som är intressant för vår läsekrets, publicerar jag – om jag är övertygad om att en uppgift är sann. En princip i tidningsvärlden: om två av varandra oberoende källor säger samma sak – då kan man utgå ifrån att en uppgift stämmer.

Annons

Det finns inget konspiratoriskt i att vara först med nyheter. Det handlar om att bygga nätverk, skapa förtroende, lyssna på alla, samtala med alla, lägga pussel. Det handlar också om att skapa förtroende och tillit hos den som berättar. En uppgiftslämnare i vår demokrati har grundlagsfäst anonymitetsskydd. Det måste tipsaren, uppgiftslämnaren, kunna lita på.

Annons

Nyhetsjournalistiken måste vara värderingsfri och konsekvensneutral.

Mina egna åsikter kommer till uttryck i krönikor.

Ja, sedan jag i vuxen ålder 2014 flyttade hem till min barndomsstad Köping har jag ivrat för växling vid makten i Köpings kommun. Först som krönikör i VLT/BBLAT, sedan början av detta år i Magazin24. Demokratiskt orimligt att S regerat Köping i över 90 år.

Ja, jag tyckte att det var absurt att lilla Köping efter valet 2018 fick fyra kommunalråd, när små städer som Köping ofta har ett regerande kommunalråd på heltid, ett oppositionsråd på halvtid. Så är det i till exempel Arboga.

Nej, jag vill inte att Köping skall uppfattas som en ”SD-stad”. Därför tyckte jag i en krönika på nätet den 6 oktober att det vore olyckligt om Maria Liljedahl vore ensamt kommunalråd och föreslog, när Nystart Köping skulle växa fram, att två kommunalrådstjänster skulle fördelas på tre personer: Maria Liljedahl (SD), heltid; Ola Saaw (M), halvtid; Lars-Axel Nordell (KD), halvtid. Då hade Köping synligt styrts av tre partier och inte kunnat uppfattas som en SD-stad.

Maktskifte behöver inte alltid betyda systemskifte. Det visade Fälldins första regering (C,M,FP) som försökte vara mera ”sossiga” än sossarna själva varit. Nils Åsling (C) som näringsminister dränkte döende branscher i statliga miljarder, t ex varvsindustrin. Helt bortkastade pengar.

Annons

Annons

Även om det inte blev maktskifte i Köping, hoppas jag att det nya styret med tre av fyra nya ansikten, personligheter, temperament, inom många vitala områden tillsammans kommer att bidra till ett systemskifte – till exempel att vårt företagsklimat går från botten i ranking till toppskiktet, att våra skolor blir avsevärt mycket bättre än de är idag.

Jag hoppas att Köpings kommun går från en myndighetskoloss till en serviceorganisation för medborgare och företag. Jag hoppas att det nya styret skall kunna samregera med handlingskraft - och skapa utveckling, trygghet och välfärd.

Om det nya styret inte lever upp till egna löften och medborgarnas förväntningar kommer jag inte att tiga. Att övervaka överheten förblir massmedias främsta uppgift.

Karl Beijbom
medarbetare i Magazin24

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan