AnnonsGymnasievalet Västmanland 2023

Brinellskolan – skolan där eleverna blir redo för arbetslivet

Med 10 nationella program och 16 programinriktningar finns det något för alla på Brinellskolan.

Välj ett yrkesprogram och ha chans på jobb direkt efter studenten, eller ett högskoleförberedande program som leder till spännande år på högskola eller universitet.

Elevenkäterna visar att trivseln är hög på Brinellskolan.

I Hyttbäcken har Industritekniska programmet och Teknikprogrammets inriktning Produktionsteknik installerats i toppmoderna lokaler med direkt närhet till industrin.

– Industritekniska är ett av de största programmen vi har. Det är stort tryck till programmet, och även antalet sökande tjejer ökar. Eleverna läser 2800 poäng vilket ger grundläggande behörighet till högskolan och de gör även 25 veckors praktik under dessa tre år, förklarar Lars Lindh.

Utbildningarna flyttades till Hyttbäcken efter ett stort utvecklingssamarbete där representanter för regionens teknikföretag, Teknikcollege Bergslagen, lärare och elever involverades. I samband med det sågs även kursutbud och arbetsmetoder över. Tillsammans har detta lett till utbildningar med hög kvalitet och en stor ökning i antalet sökande till programmen.

Här kan du läsa mer om Brinellskolan och alla dess program och inriktningar

Gunnar Matsson är uppskattad lärare på Brinells Barn- och fritidsprogram och samordnare på skolans idrottsgymnasium. Han är även engagerad i värdegrundsarbetet på skolan.

Brinellskolan håller sina utbildningar aktuella genom nära samarbeten med näringsliv och kommuner. Arbetsmarknaden för de jobb som skolans program kan leda vidare till har stora behov av ny arbetskraft och många elever får jobb direkt efter examen. Programmen är utformade just för att ge eleverna de bästa förutsättningarna för arbete eller vidare studier efter gymnasiet. Det gäller inte minst för eleverna på de sex yrkesprogrammen som Brinellskolan erbjuder.

På El- och energiprogrammet kan eleverna få körkort för skylift som ger extra merit när de ska söka arbete. Men det kanske viktigaste de får med sig inför framtiden är certifikatet i elsäkerhet som är förutsättningen för att efter sin lärlingstid kunna få ECY-certifikat, beviset på att man får arbeta som elektriker.

Fordonsprogrammet erbjuder en framtidssäkrad utbildning där eleverna lär sig att felsöka och reparera personbilar med allt från elektrisk drivlina till förbränningsmotor.

Bygg- och anläggningsprogrammets elever ska ut i en bransch där arbetsmetoder och material ofta förändras. Utöver hantverksskickligheten som krävs hos en snickare eller målare lär de sig även att vara flexibla och öppna för nya arbetssätt.

För dig i årskurs 9 - här finns översiktlig information för dig som ska göra ditt gymnasieval

Nelli Himmler, Bygg- och anläggningsprogrammet/måleri, åk 2. ”Jag går på en otroligt bra utbildning, vi får med oss så himla mycket. Det är ont om målare och byggare, så man är typ garanterad jobb efter skolan om man visar framfötterna på olika företag där vi gör vår APL (arbetsplatsförlagt lärande). På företagen får man många kontakter. Lönen som målare är dessutom ett plus. Det är roligt att få uttrycka sig kreativt och det är väldigt omväxlande. Jag är intresserad av dekorativt måleri. Då kan man få göra en väggmålning, ådring på möbler eller marmorering. Jag är noggrann, tycker om små detaljer, att få pilla lite och tänka efter”.

Utöver 15 veckor APL involveras eleverna i så hög grad som möjligt när skolans lokaler, fordon eller utrustning ska åtgärdas och kan på så sätt få uppdrag i skarpt läge redan tidigt i sin utbildning.

På skolans Samhällsvetenskapsprogram finns ett fokus på internationella relationer. Eleverna lär sig språk och om olika kulturer och religioner som de också ges möjlighet att praktisera och fördjupa sig inom genom studieresor, både inom Sverige och utomlands. Även eleverna på Naturvetenskapsprogrammet åker på spännande studieresor, men med inriktning på forskning och fältstudier. De besöker universitet och forskningsinstitut som Tjärnö marina laboratorium där de tar del av laborationer och experiment.

Peter Svennberg, Samhällsvetenskapsprogrammet/beteende, åk 3: ”Jag är intresserad av ämnen som psykologi och sociologi, hur människor agerar med varandra och hur allt fungerar socialt”. Peter skulle vilja bli utbytesstudent, allra helst i Japan som är en kultur som fascinerar honom. Klassen har nyss kommit hem från en resa till Krakow i Polen. ”En bra och lärorik resa med många olika studiebesök, bland annat till Auschwitz-Birkenau. Vi fick till uppgift att skriva om hur vi påverkades av en plats där så ohyggligt mycket hemskt har skett”, säger Peter och fortsätter. ”Lärarna är väldigt bra här på Brinell, de är välutbildade och lär ut på en väldigt hög nivå”.

På Barn- och fritidsprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet utbildas eleverna till några av de viktigaste yrkena i samhället. Ett bevis för det är kommunens projekt Handslaget som erbjuder eleverna som gått programmen på Brinellskolan sex månaders heltidsanställning efter examen. I elevernas utbildning vävs teoretisk kunskap ihop med det praktiska kunnandet för att de ska få med sig helheten ut i arbetslivet.

Sedrat Elmasri, Vård- och omsorgsprogrammet, åk 2: ”Programmet är mer spännande och mycket bättre än vad jag trodde. Det är mycket att lära sig, mycket om vården, hur man bemöter människor och hur man ska göra livet enklare för brukarna, och det är många praktiska lektioner. Jag älskar vårdämnena, lärarna är så kunniga och bra. Det är roligt att arbeta med äldre och jag vill göra skillnad för dem som bor ensamma. Vi gör mycket praktik. Jag vill nog plugga vidare, kanske till barnmorska, tandläkare eller tandhygienist. Klassen är bra. Med tiden blev vi en klass på riktigt, då är det roligt och motiverar en att komma till skolan”.

Andelen behöriga lärare på Brinellskolan är högre än genomsnittet i landet, och 90 procent av eleverna går ut med examen. Skolan har en välutbyggd elevhälsa där mentorerna arbetar med värdegrundsfrågor tillsammans med eleverna. Elevenkäterna analyseras noggrant och signalerar om något behöver förändras på skolan.

Brinellskolan var en av de första skolorna i Sverige som började med Ung Företagsamhet (UF) och skolan har haft stora framgångar genom åren. UF är en viktig del av inte minst Ekonomiprogrammet, men alla elever ges möjlighet att starta UF-företag.

UF har sedan starten varit en naturlig del av skolan som också har en lång tradition av utveckling och innovation. På det temat finns även innovationstävlingen Blixtlåset som skolan årligen deltar i och där elever från Teknikprogrammet i den senaste omgången gick vidare ända till riksfinal.

Jacob Jäder, Teknikprogrammet/inriktning produktionsteknik, åk 2: ”Jag sökte till Teknikprogrammet för att jag alltid har varit intresserad av hur saker fungerar. Det är en bred utbildning. Jag tänker nog plugga vidare men till att börja med vill jag jobba. Många industrier är intresserade av oss, så man får väl se var man hamnar någonstans. I tvåan gör vi en eftermiddag på Hyttbäcken varje vecka. Trots att det är ganska många elever på Brinellskolan, är det ändå lugnt. Att plugga på gymnasiet handlar mycket om att ta eget ansvar. Ligger man bra till i ämnena är det inte jättemycket att göra hemma, det räcker med att plugga en timme om dagen ungefär. Klassen är bra, alla pratar med alla”.

Skolans goda samarbete med näringsliv, högskolor och kommuner visar sig inte minst genom de stipendier som varje år delas ut. I samband med förra årets skolavslutning delades det från skolans samarbetspartners ut stipendier på över 100 000 kr till elever. Ett av dem är högskolestipendiet på 21 000 kr i upp till tre år, som delades ut till tre studenter.

Fakta

Brinellskolan

● Program och inriktningar:

— Barn- och fritidsprogrammet; Pedagogiskt och socialt arbete
— Bygg- och anläggningsprogrammet; Husbyggnad, Måleri
— Ekonomiprogrammet – Diplomerad gymnasieekonom; Ekonomi, Juridik
— El- och energiprogrammet; Elteknik
— Fordons- och transportprogrammet; Personbil
— Industritekniska programmet – ingår i Teknikcollege; Produkt och maskinteknik, Svetsteknik
— Naturvetenskapsprogrammet – ingår i Teknikcollege; Naturvetenskap, Naturvetenskap och samhälle
— Samhällsvetenskapsprogrammet; Beteendevetenskap, Samhällsvetenskap
— Teknikprogrammet – ingår i Teknikcollege; Produktionsteknik, Teknikvetenskap
— Vård- och omsorgsprogrammet – ingår i Vård- och omsorgscollege; Vård och omsorg
— Ung företagsamhet
— Idrottsgymnasium; Fotboll, Bandy, Ishockey, Innebandy, Specialidrott

● Kontaktperson: Carina Eriksson, SYV, 0223-443 74, carina.eriksson@edu.fagersta.se
● Besöksadress: Fridavägen 5.
● Postadress: 737 44 Fagersta.
● Telefonnummer: 0223-440 00.
● E-post: info@fagersta.se
● Hemsida: www.fagersta.se/brinellskolan
● Antal elever: 540

TEXT OCH FOTO: Annika Persson

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Bbl/ATs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan