Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Upprepning gör inte historier sanna

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tavsta hage. Meningarna går isär om vad en majoritet vill eller inte vill i fråga om VA-utbyggnad och insändaren påpekar att upprepningar inte gör den ena uppfattningen sannare.

Bild: Lennart Ljung

Annons

När en (VA) historia upprepas tillräckligt många gånger blir det då en sanning? Är det ren prestige det hänger på, eller är det en princip att aldrig vika ner sig oavsett argument, eller är det något annat bakom denna solida oförmåga att tänka om och lyssna på expertisen?

I en insändare (Svar om lång VA-historia) så får vi en lektion av kommunen om hur det har gått till genom åren, är den historien månne så lång att minnet har fördunklats och de egna visionerna skruvat på sanningen lite, jag tror faktiskt det, vilket är tragiskt.

Man refererar till att ”flertalet stugägare” ville ha förändringar, men det som verkligen hände var att ett mycket begränsat antal röststarka husägare på Tavsta hage önskade få kommunalt dricksvatten 2002. Man var långt ifrån eniga på området angående detta. På övriga områden var detta en icke existerande fråga.

Annons

Annons

En personlig fundering: är detta ”flertalet” som kommunens företrädare så gärna refererar till. Med tanke på uppslutningen på nejsidan så blir det inte så många ”flertal” kvar. Är det fler än de som skrev under protesterna? För med tanke på demokratin så bör ju majoriteten bestämma eller..? 2008 började kommunen informera övriga områden med vaga förslag på lösningar och trots helt andra uppskattade prisbilder än idag så var det en mycket stor majoritet som tydlig sa nej. Bilden var solklar, inget underlag för att starta ett VA projekt.

Trots detta så jobbar kommunen vidare och 2011 kommer en ny vag lösning för ca 160 tusen per fastighet för en sjöledning. Det överväldigande svaret är återigen ett nej.

Kommunen stannar inte där utan 2012 erbjuds ytterligare en variant där man accepterar en endast 30% uppslutning för att dra i gång projektet, återigen ett solklart nej!

Så efter att minst tre demokratiska försök till beslut om att dra fram VA har blivit nedröstade ger kommunen upp och bestämmer sig för att köra sin egen variant av demokrati. Man kan säga att eftersom den demokrati där vi fick vara med och påverka inte gick kommunens väg så går nu kommunen sin egen väg.

Fundera på det, känns det verkligen bra, är det så en demokrati ska fungera? Hur gör kommunen då detta, jo 2016 trycker man igenom ett beslut i fullmäktige om att bilda ett kommunalt verksamhetsområde här ute. Ett beslut som inte har någon relevant beslutsgrund överhuvudtaget i form av tekniska undersökning eller mätningar på plats, endast antagningar. Inte en enda person ur fullmäktige var på plats och informerade sig om hur behovet såg ut innan man sade ja till beslutet. Detta är en skandal av format, skäms.

Otroligt besviken medborgare

Annons

Annons

Till toppen av sidan