Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Skatt på skatt – kassako för staten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen drar in betydande summor på energiskatten, påpekar insändaren.

Bild: TT

Annons

Regeringen ger med högra handen och tar med den vänstra.

Ja, så kan man tolka det röstfiske som regeringen kallar elpriskompensation för fyra månader.

Sen då? Hur ser den långsiktiga lösningen ut? Kom ihåg att moms och energiskatt är en kassako för staten. Inte minst i dagsläget med höga elpriser. En titt på förra årets elräkningar visar att staten får 73 öre per kilowattimme (kWh) i intäkt. I år drygt en krona! Utan några som helst insatser från regeringen. Från 73 öre till en krona låter kanske inte mycket. Men ökningen är procentuellt som att en undersköterska går från en månadslön om 29 000 kr till 40 000 kr. Oslagbart.

Annons

Annons

Elpriskompensationen då? Exempel: elräkningen landar på 10 000 kr för fyra månader. Staten ger dig 900 kr i så kallad kompensation. Samtidigt ökar statens intäkter med miljarder på grund av, eller, tack vare det höga elpriset.

Vad gör vi åt det höga elpriset? Mer vindkraft ropar många. Betänk att i skrivande stund bidrar vindsnurrorna med ett par procent av Sveriges produktion på grund av att vinden varierar. Utmaningen för fortsatt vindkraftsutbyggnad är att utveckla en lösning för energilagring. Samma utmaning gäller för solel.

Observer 3

Annons

Annons

Till toppen av sidan