Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Insändare
S: Moderaterna förnekar neddragningar på skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arbogas majoritet förnekar att de har sparat in 25 miljoner exklusive Medåkers skola, hävdar Ingrid Noord-Silversten i sin insändare

Bild: Peter Asp, Alexandra Edman

Annons

Såg på en debatt mellan Jonna Lindman (M) och Andreas Silversten (S) som var på Medborgarhuset den 15 juni. Blir förvånad hur Jonna försöker kringgå sanningen och nu behöver vi alla få en förklaring.

Andreas tog upp att Barn och utbildningsnämnden (BUN) har gjort besparingar på 30 miljoner kronor under mandatperioden vilket Jonna nekade till. Jonna påstod att BUN hade fått ett tillskott på 26 miljoner kronor. De utökningar av ramen som du pratar om är indexuppräkningar på löner och förbrukningsmaterial på ca 1–2 procent, det vill säga fasta kostnader samt kompensation för ökade hyreskostnader bland annat för den nya förskolan på söder. Dessa pengar är intecknade i fasta kostnader och kan inte användas till att anställa personal eller göra andra kvalitetshöjande åtgärder.

Annons

Annons

Jag har suttit i BUN som 2;e vice ordförande under denna mandatperiod och sett majoriteten tagit beslut på besparingar på 25 008 000 kronor exklusive Medåkers skola. Nedläggningen av Medåkers skola skulle vara en besparing på ca 4–5 miljoner kronor. Vi har aldrig fått någon redovisning på vad den exakta siffran var, utan bara en muntlig uppskattad summa av tjänstemännen.

Sammanlagt under tiden 2019-02-05—2020-12-19 finns beslut på besparingar på ca 29–30 miljoner kronor. Allt detta finns protokollfört så det är lätt att kontrollera.

Några exempel på besparingar: Talpedagoger, specialpedagoger, lärare vuxenutbildning, pedagogiska måltider, vaktmästare, restriktioner för deltagande i konferenser, verksamhetschef, IT-handledare, ungdomscoacher, rektorer, öka barngruppernas storlek, färre antal sammanträden för nämnden, periodiserade anställningar med mera.

Hur kan du Jonna Lindman sitta och säga att vi inte haft besparingar på 30 miljoner? Är de beslut om neddragningar av personal och större barngrupper i förskolan som BUN tagit för att få en budget i balans gjorda helt i onödan?

Ingrid Noord-Silversten

Ledamot i BUN och tidigare 2:e vice ordförande

Till toppen av sidan