Annons

Annons

Annons

krönikaValet 2022

Helena Tell
Unga läser visst nyheter – men inte i tidningen

Ska du rösta för första gången i höst? Då har vi en glad nyhet – gratis digital prenumeration på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning ända fram till valet.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ungdomar läser väl inte tidningen?

Det påstående får jag höra rätt ofta. Av dem som är äldre och läser nyheter på traditionellt vis, i papperstidningen, e-tidningen eller på nyhetssajten. Det trodde jag själv också, tills jag pratade med ungdomarna.

Dagens unga, de mellan 16 och 25 år, på ett ungefär, läser visst nyheter. Men de hittar dem på Snapchat och Instagram, för att inte tala om Youtube. Sociala medier är ungas främsta nyhetskälla.

Det är därför som vi, och många andra medieföretag, jobbar med att öka vår närvaro i dessa kanaler. För vi vet att unga är intresserade av vad som händer på hemmaplan, vi ingår bara inte – just nu – i deras medievanor.

Sedan några månader tillbaka har vi fyra ungreportrar på tidningen: Alva Hammar, 18, Ester Blixt, 17, Maja Ackesten, 17 och Elsa Åberg, 17 – ni ska få lära känna dem alla i reportage under sommaren.

Annons

Annons

De får ta del av all journalistik som vi gör kring valet i kommun, region och riksdag – och även allt annat.

Bild: TT

De lär mig mycket om ungas medievanor, bland annat har de visat att de har mer koll på källkritik än vad många medelålders har. Generellt sett. De är intresserade av jämställdhetsfrågor, klimat, miljö och ungas rättigheter.

De har också många idéer på vad unga vill läsa om. Bland annat har Maja undersökt vad Köpings ungdomar gör på helgkvällarna, Alva rapporterade inför å-racets efterlängtade comeback och Ester träffade Arbogabon och niondeklassaren Makaila som pustade ut efter en tuff period med nationella prov. Saker som påverkar dem och många andra som bor Köping, Arboga och Kungsör.

Med tre månader kvar till höstens val erbjuder vi alla mellan 18 och 25 år att läsa allt innehåll på bblat.se utan kostnad. Det innebär att de får ta del av all journalistik som vi gör kring valet, och även allt annat, fram till och med valdagen den 11 september.

Väljarna mellan 18 och 25 år är många. Totalt finns 430 000 förstagångsväljare i Sverige – 40 000 fler än i valet 2018. De som kan rösta för första gången i år utgör 5,7 procent av väljarna och kan därmed ha en avgörande betydelse för valutgången på alla nivåer.

Annons

Det är därför som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning bjuder på en digital prenumeration. Naturligtvis med förhoppningen om att de även i framtiden vill fortsätta läsa oberoende lokal journalistik, men också för att även de unga väljarna ska kunna göra medvetna val även lokalt.

Annons

Du hittar länken till gratiserbjudandet här – dela den gärna till andra förstagångsväljare som kan vara intresserade.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan