Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Insändare
Skam för svensk sjukvård

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Opioider som skrivs ut av vården ger snabbt ett beroende. Insändaren pekar på hur hon upplever att vården nu sviker maken efter flera års medicinering.

Bild: Anders Brage

Annons

Hur Region Västmanland behandlar sina patienter är en skam för svensk vård.

Min man har sedan många år tillbaka en smärtproblematik som gör att han brukar smärtlindring i form av receptbelagda opioider. Han har haft ganska höga doser som från början skrevs ut av läkare på regionens vårdcentral men som sedan togs över, efter en operation som blev fel (klassades som vårdskada), av regionens specialistenhet.

Annons

Annons

Han har flertalet gånger blivit kallad missbrukare av läkare som han träffat, även när han sökt för annat än sin smärta. Läkare har inte velat se hans problem utan bara tittat på hans medicinlista. Enligt beroendeenheten i Västerås, som vi haft kontakt med, är han inte missbrukare då han aldrig sökt mediciner på annat håll, han har alltid hållit sig till den dos han har, det han "lider av" är ett iatrogent beroende, dvs ett beroende tillfogat av vården.

När han nu behöver ha nya läkemedel utskrivna vägrar såväl specialistenheten inom regionen som vårdcentralen skriva ut läkemedlen. De vägrar hjälpa honom. De lägger över ansvaret på varandra och ingen vill ta just det ansvaret.

Läkare på vårdcentralen svär och beter sig otroligt otrevligt vid kontakt och hänvisar nu honom till 1177 för hjälp. Regionens specialistenhet vägrar ha en dialog med patienten mer än via 1177.

Så här är vi nu. Läkemedlen tar nu slut och detta kommer medföra att hans psykiska mående, som redan innan är dåligt, kommer bli ännu sämre. Att sluta med dessa läkemedel så som han nu kommer behöva göra är direkt farligt, speciellt med så höga doser som han haft. Det är nästan värre än att försöka sluta med narkotika. De här läkemedlen är inga han vill ha och han har senaste året sänkt dosen till hälften, på eget bevåg, men det är inget man vill se till.

Annons

Vid kontakt med patientnämnden säger de att de inget kan göra, min fråga är därför: Varför finns ens denna nämnd när de ändå inget kan göra?

Annons

Det är inte konstigt att människor tar livet av sig när vården gör som den gör. Därför vill jag ställa frågan till regionens ansvariga: Vem kommer ta ansvar för att berätta för vår dotter om det är så att hennes pappa inte klarar sig igenom detta? Vem ger henne svar på sina frågor kring det?

Skärp er! Ta ert ansvar och ge honom den hjälp och det stöd han behöver för att kunna bli kvitt sitt beroende och låt vår dotter få behålla sin pappa.

Frustrerad, arg och otroligt besviken fru

Till toppen av sidan