Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Unga vill och behöver prata om alkohol

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändaren pekar på att fyra av tio niondeklassare och sju av tio i gymnasiets år två dricker alkohol – och att skolavslutning och sommarlov innebär extra situationer där alkoholtillgång behöver belysas. Foto: Anders Wiklund

Bild: TT

Annons

Nio av tio tonåringar vill prata alkohol med sina föräldrar

I dagarna är det dags för skolavslutning, och ett långt sommarlov väntar för barn och unga. Det kommer säkert att bli både bad, glass och sovmorgnar. Den långa ledigheten ger även fler möjligheter till att utmana och att testa gränser för tonåringar. Trots en positiv utveckling under senare år, där ungdomar dricker mindre alkohol, kommer många i kontakt med alkohol alldeles för tidigt. Fyra av tio niondeklassare, och sju av tio i gymnasiets år två, dricker alkohol.

Även om alkoholkonsumtionen bland unga har minskat över tid är det viktigt att komma ihåg att skolavslutningen och sommarlovet fortfarande är tillfällen då många tonåringar kommer i kontakt med alkohol. För att undvika att ungdomar råkar illa ut, behövs engagerade vuxna. Och i motsats till vad man kan tro, är det just vad de allra flesta tonåringar själva efterfrågar. En ny undersökning från IQ visar att drygt nio av tio tonåringar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol.

Annons

Annons

Under sommaren är det vanligt att vi reser bort – och ju äldre barnen blir, desto svårare kan det vara att få dem att följa med. Extra viktigt då är att vara tydlig med vilka regler som gäller, att löpande hålla kontakten och att plocka undan alkoholen hemma. Ett annat bra tips är att prata med andra vuxna, som kanske är hemma och kan hålla ett vakande öga. Vår undersökning visat att drygt tre av fem tonårsföräldrar har pratat med andra föräldrar om gemensamma regler. Det är bra, för om vi vuxna kommer överens med andra föräldrar om gemensamma regler i kompisgänget, kan vi vara extra tydliga mot våra barn och samtidigt känna stöd från varandra. Tonåringarna kanske inte alltid visar att de lyssnar, men de hör vad vi säger och vet var vi står. Det skapar trygghet och det visar att vi bryr oss.

Inför valborg skickade IQ hem Tonårsparlören, med fakta och tips om ungdomar och alkohol, till närmare 122 000 hushåll där det finns ett barn som fyller 14 år i år. I Västmanlands län fick 3 195 hushåll handboken. Men oavsett om du har fått den eller inte så finns stöd och råd, fakta och tips, att få på tonårsparlören.se och den finns även som ljudbok – kanske något att lyssna på i hängmattan eller på stranden. Tonårsparlören kan göra tonårstiden lättare för både dig och din tonåring.

Glöm inte bort att det du som förälder gör, och säger, när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn. Men även andra vuxna fyller en viktig roll. Som vuxen kan du påverka, och du är en förebild. Ta hand om varandra och ha en trevlig sommar!

Karin Hagman

vd IQ

Eva-Linnéa Eriksson

Utvecklingsledare ANDTS*, Länsstyrelsen Västmanlands län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan