Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Sätt fokus på våldet mot kvinnor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”De kvinnor som försöker att lämna förövaren möter ofta hinder och bristande engagemang från samhällets sida”, skriver Liberala Kvinnor i Västmanland.

Bild: Arkivbild, Henrik Nyblad

Annons

Liberala Kvinnor Västmanland förfasas i dagarna över det antal mord på kvinnor som förövats redan i år. Det är ett mord i veckan. Vi måste stoppa mäns våld mot kvinnor genom att vara lyhörda på vår omgivning och se varningssignalerna. Den som misstänker att våld sker är anmälningsskyldig.

Hemmet, som borde vara den tryggaste platsen och som förväntas skydda oss från omvärlden, är för många kvinnor och barn den farligaste platsen att vistas i. De kvinnor som försöker att lämna förövaren möter ofta hinder och bristande engagemang från samhällets sida.

Annons

Annons

Det enorma mod som krävs för att lämna och fly från den man älskar och frustrationen över att inte bli lyssnade till och tas på allvar är för många en fruktansvärd situation. För de kvinnor som har barn med förövaren, kan samhället till och med medverka till att våldet fortsätter och det finns ingen slutpunkt för eftervåldet. De ”gömda” kvinnorna berättar om hur det är att vara gömd i samhället. De är ständigt rädda och tvingas flytta ofta för att den skyddade identiteten inte ska röjas. De blir ofta röjda då de ska lämna gemensamma barn till deras pappa, trots att han är dömd för misshandel. Samhället sviker här mödrarna och gärningsmannens frihet betyder mer än offrets. Situationen är ytterst allvarlig och något måste göras. Liberala Kvinnor vill inskränka förövarens frihet inte offrets!

Minst 150 000 barn bor i hushåll där det förekommer våld. Barn som upplever våld eller blir slagna får ofta psykiska besvär. Här måste skola och sjukvård, särskilt barnavård- och mödravårdscentraler vara lyhörda och agera så att tidiga insatser kan sättas in.

Våldet mot kvinnor är en av vår tids stora jämställdhetsutmaningar. Rätten att inte utsättas för våld är inte enbart den viktigaste jämställdhetsfrågan, utan också en fråga om mänskliga rättigheter mot demokratin och yttrandefriheten. Det är ett hot mot friheten!

Birgitta Åkerberg

ordförande Liberala Kvinnor Västmanland

Rebecca Burlind

Liberala Kvinnor Västmanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy